sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Niilin varrella

Perjantai 28.2.2020

Lähdemme Alumnimatkalle Egyptiin 33 alumnin ryhmänä. Lennämme Frankfurtin kautta Kairoon, johon saavumme iltapimeällä. Paikallisen matkatoimiston edustaja on meitä vastassa, hoitaa viisumit ja muut maahantulomuodollisuudet rivakasti.

Nousemme bussiin, jossa tapaamme  matkamme erinomaisen asiatuntijaoppaan professori Jaakko Frösenin. Jaakko pitää meille ensimmäisen lyhyen esitelmän matkamme kohteista sekä seuraavan päivän ohjelmasta.

Majoitumme Meridien Pyramids hotelliin, jossa syömme myöhäisen päivällisen. Hotelli vaikuttaa hyvältä, vaikka ravintola on iso ja sekava. Päivän aikana otin 8496 askelta mittarini mukaan.

Lauantai 29.2.2020 

Meillä on aikainen herätys, sillä bussi lähtee jo 7:45. Aamiaisen syömiseen on onneksi riittävästi aikaa. Ehdimme myös katsastaa päivänvalossa hotellimme ympäristöä. Uima-allas on hieno, vaikkakin kylmävetinen. Gizan pyramidit näkyvät hotellin ulkopuolella.


Ajamme bussilla Memfisiin ja matkan aikana näemme kairolaisia rakennuksia ja kaupunkilaisten aamuisia puuhia. Memfisissa näemme Ramses II makuulla olevan jättiläispatsaan ja alabasterisfinksin.


Lyhyen pysähdyksen jälkeen jatkamme matkaa Sakkaraan, jossa näemme mm. Zoserin pyramidin, prinsessa Idutin, virkamies Mererukan ja visiiri Ptahhotepin mastabat. Zoserin pyramidi on vanhin pyramidi ja se tunnetaan myös porraspyramidina. Sen suunnitteli arkkitehti Imhotep n. 2670 eaa.

Prinsessa Idutin haudassa (n. 2360 eaa.) on mielenkiintoisia seinäkaiverruksia kalastuksesta, metsästyksestä, virtahevosta ja krokotiilistä, ankoista sekä arkisista puuhista.
Mererukan haudassa on kaiverruksia arkielämän asioista, kuten kalastuksesta sekä laivoista.


Ptahhotepin haudassa on kaiverruksia mm. ankoista ja häristä sekä mielenkiintoinen valeovi.


Sakkaran jälkeen ajamme Gizan alueelle lounaalle. Lounaspaikkamme on Steigenberger Pyramids hotellissa.

Lounaan nautittuamme suunnistamme kohti lähellä näkyviä Gizan pyramideja. Ensimmäiseksi näemme sekä Kheopsin (Khufun) pyramidin, joka on melkein 140 m korkea, ja Khefrenin pyramidin, joka on 136 m korkea. Kävelemme Kheopsin pyramidin juurella olevaan museoon, jossa on Aurinkolaiva koottuna. Se oli tarkoitettu faraon kuoleman jälkeisiin matkoihin auringonjumala Ran kanssa.

Seuraava kohteemme on Khefrenin pyramidi, jonka hautakammioon pääsemme käymään. Laskeudumme kapeaa ja matalaa porraskäytävää alas ja sitten uudelleen ylös ja löydämme tyhjän avoimen sarkofagin. Hautakammio on melko pieni eikä siellä ole sarkofagin lisäksi muuta kuin seinällä oleva teksti: scoperia da c belzoni 2. mar. 1818.

Palaamme bussille ja ajamme näköalapaikalle kuvaamaan kaikkia kolmea pyramidia, jotka saammekin mukavasti yhteen kuvaan. Se kolmas pyramidi on Menkauren pyramidi, joka on huomattavasti matalampi kuin edelliset kaksi.


Jatkamme bussilla suuren sfinksin luo ja kävelemme katsomaan sitä. Joku on vienyt siltä nenän, mutta tarina ei kerro, kuka ja miksi. Toki arvauksia on esitetty useitakin.


Olemme edellä aikataulustamme, joten Jaakko vie meidät tutustumaan papyruksen valmistukseen ja esittelee itse, miten papyrus syntyy. Meillä on myös hetki aikaa tehdä ostoksia.


Palaamme hotellille, pidämme tutustumistilaisuuden ja syömme päivällisen hotellin ravintolassa. Ennen nukkumaan menoa on vielä pakattava, koska lähdemme aamulla eteenpäin matkalaukkuinemme. Askelia 15 108.

Sunnuntai 1.3.2020

Aamuherätys on klo 6 ja lähdemme 8:25 suuntanamme Egyptiläinen museo, jossa teemme pitkän kierroksen Jaakon opastuksella. Kuvauslupa maksaa 50 puntaa, kännykällä olisi saanut kuvata ilmaiseksi, paitsi Tutankhamonin osastolla, jossa ei saa kuvata ollenkaan. Museossa on paljon mielenkiintoista historiaa.

Lounaan syömme rannassa olevassa Nile City -nimisessä laivaravintolassa, joka ei suinkaan ole laiva, vaan laivan näköinen rakennus Niilissä. Ruoka on ok, mutta ruokailuvälineistä vaikuttaa olevan pulaa. Jotain puuttuu koko ajan. 

Iltapäivällä jalkaudumme tutustumaan vanhaan Kairoon, jossa kävelemme ja käymme koptilaisessa museossa ja kahdessa kirkossa, joista toinen oli rakennettu Babylonin raunioiden päälle (riippuva kirkko, el-Muallaka) ja joista toisessa pyhä perhe oli Herodesta paossa (pyhän Sergiuksen kirkko).

Jatkamme matkaa junalla, joten ajamme Gizan asemalle odottamaan junaa. Matkalaukut kulkevat henkilökunnan toimesta asemalaiturille odottamaan.


Me matkalaiset istumme kahvilassa juoden teetä ja virvoitusjuomia sekä syöden makeaa kakkua. Ennen junan saapumista kokoonnumme ryhmittäin matkalaukkuinemme paikalle, johon oman vaunumme pitäisi tulla. Ja tuleehan se juna ja vaunukin.

Vaunupalvelija avustaa meitä matkalaukuissamme. Menemme hyttiin, jossa on ylä- ja alapeti, pesuallas sekä hyvin pieni vapaa lattia-alue, johon saamme juuri ja juuri matkalaukkumme sopimaan. Vaunupalvelija tarjoilee meille päivällisen, jonka syömme sohvaksi muutetulla alapedillä. Juna lähtee jo ennen kuin saamme päivällistä ja ruokailun jälkeen vaunupalvelija muuttaa alapedin vuoteeksi. Hampaidenpesun jälkeen asetumme vuoteillemme ihmettelemään junan tärinää, paukkumista, keinumista, kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Kovin hyvin emme nuku. Askelia 9496.

Maanantai 2.3.2020

Herätys tulee jo 4:15 ja aamiainen heti perään. Aamiainen on pari vaaleaa leipää ja kahvia. Puoli kuudelta olemme perillä Luxorissa ja nousemme junasta.

Onneksi henkilökunta kuljettaa laukkumme, sillä ne pitää viedä kiskojen yli toisen junan läpi. Kaikki laukut mukanamme nousemme bussiin ja lähdemme auringon noustessa kohti Luxorissa olevaa Salima -nimistä laivaa. 

Jätämme laukut laivan luo ja saamme eväskassit, joissa on meidän toinen aamiaisemme. Luxorin retkemme alkaa bussimatkalla länsirannalle, jossa näemme ensin Memnonin kolossit. Ne ovat ainoa jäännös Amenhotep III:n 1300-luvulla eaa. rakennuttamasta temppelistä, ja ne kohoavat yli 18 metrin korkeuteen. Kuumailmapallot näyttävät olevan suosittuja kulkuvälineitä.


Seuraava kohteemme on Ramses III:n temppeli (Medinet Habu), jossa teemme aamuauringossa kävelyretken.


Kuningattarien laaksossa käymme kahdessa haudassa, jotka ovat Ramses III:n poikien hautoja (Amen Khopsef (QV55))

ja Khaemwaset (QV44)).


Kuningattarien laakson jälkeen pysähdymme alabasteripajassa. Jotakin matkamuistoja tarttuu täältäkin mukaan.

Hatshepsutin temppeli, joka on seuraava kohteemme, on vaikuttava. Hatshepsut oli pisimpään hallinnut naisfarao. Kierrämme temppelissä useassa huoneessa.


Lounaalle ajamme Marsam hotellin ravintolaan, joka on mukavasti ulkona puiden alla. Sääkin suosii, eikä ole liian kuuma.


Lounaan jälkeen käymme Kuninkaiden laaksossa neljässä haudassa: Ramses IV,


Ramses III


ja Ramses IX


sekä Tutankhamon.

Päivän viimeiset tutustumispaikat tai oikeammin haudat ovat virkamiesten hautoja Deir el-Baharin arkeologisella alueella, Rekhmire ja Ramose.


Ajamme Luxorin läpi ja kanavien rantoja seuraillen


matkallamme laivalle m/s Salima, jonne majoitumme. Laiva on tulevan yön Luxorissa ja lähdemme vasta huomenna iltapäivällä. Ehdimme tutustua laivaan ja nähdä hienon auringonlaskun sekä muuttolintuparven matkalla pohjoiseen


 ennen päivällistä ja nukkumaan menoa. Askelia 15253.

Tiistai 3.3.2020

Hyvin nukutun yön ja maittavan aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Luxoriin. Lähtö on aikainen, kuten olemme jo ehtineet todeta eli istumme bussissa 7:30 suuntanamme Luxor. Ensin Karnakin temppeli, sitten Luxorin museo ja lopuksi Luxorin temppeli.

Egyptiä hallittiin Karnakin temppelistä usean faraon aikana. Temppelissä näemme mm. Ramses II:n patsaan sekä Thutmosis I:n ja Hatshepsutin obeliskit. Täällä tapaamme myös ison kivisen scarabeen kivipatsaan päällä.

Luxorin museossa näemme faraoiden ja jumalien patsaita, sarkofageja, muumioita sekä maalatuista hiekkakiven kappaleista kootun arkielämän tilanteita esittävän kaiverruksen, josta puuttuu osia.

Luxorin temppelin pylonissa on Ramses II:n patsaita ja sen edessä on obeliski. Sen pari on lahjoitettu Pariisiin. Temppelin sisällä on myös toimiva moskeija.

Temppelikierroksen jälkeen palaamme laivalle, joka lähtee kohti Assuania. Syömme laivalla lounaan ja siirrymme sitten aurinkokannelle lepäämään retken rasituksista ja ihailemaan Niiliä ja sen rantojen maisemia.


Saamme huomata, että kauppaa käydään kaikkialla, myös Niilillä, jossa kaupustelijat kiinnittyvät laivojen kylkeen veneineen. Tällä kertaa ei syntynyt kauppoja.


Päivällisen aikana laiva ohittaa Esnan sulun. Sululle jonottamiseen menee melko paljon aikaa. 

Laiva rantautuu Edfuun puolen yön jälkeen. Askelia 12649.

Keskiviikko 4.3.2020

Aikaisen aamiaisen jälkeen nousemme hevoskärryihin


ja ajamme Horus jumalalle omistettuun Edfun temppeliin. Temppelissä on paljon seinäkaiverruksia. Näemme mm. virtahevon pyyntiä veneestä usean kuvan sarjana. Näissä kaiverruksissa näkyy selvästi, miten ihmishahmoista on tuhottu kasvoja, käsiä, jalkoja ja muutakin.

Palaamme laivalle, joka lähtee kohti Kom Omboa. Lounaan jälkeen lähdemme kävellen kohti Kom Ombon temppeliä, jossa näemme mm. kaiverruksia leijonista, lääkärin välineistä sekä synnyttävistä naisista.

Käymme myös krokotiilimuseossa, jossa on krokotiilien muumioita.

Aurinko laskee ja palaamme laivalle egyptiläishenkiselle päivälliselle ja illanviettoon. Laiva lähtee kohti Assuania, jonne saavumme puolenyön aikoihin. Askelia 10730.

Torstai 5.3.2020

Pikaisen aamukahvin jälkeen nousemme eväät mukanamme bussiin ja lähdemme kohti Abu Simbeliä. Yhden virvoke- ja vessatauon jälkeen olemme perillä hetkeä ennen aamukymmentä. Ajomatka kesti melkein neljä tuntia taukoineen.

Kävimme molemmissa temppeleissä: Ramses II


ja Nefertari.
Nämä temppelit on siirretty Nasserjärven alta pois leikkaamalla ne palasiksi ja kokoamalla uudelleen uuteen paikkaan.


Ehdimme istua hetken kahvilassa ja nauttia jäätelöt. Puolen päivän aikoihin lähdemme takaisin Assuaniin. Perillä laivalla syömme myöhäisen lounaan ja lähdemme felukkapurjehdukselle. Tuulta ei ole kovinkaan, joten purjehtia ei oikein voi.

Osa porukastamme lähtee basaariin ja me loput palaamme laivalle, joka on Assuanin satamassa. Päivällisen jälkeen on nuubialainen ilta. Askelia 6419.

Perjantai 6.3.2020

Aamiaisen jälkeen lähdemme graniittilouhokselle, jossa teemme pienen kierroksen. Näemme haljenneen obeliskin, joka on jäänyt kesken.

Jatkamme Assuanin suurelle padolle, joka valmistui 1970.


Isikselle pyhitettyyn Philaen temppeliin menemme veneellä. Temppeli on siirretty nykyiselle saarelleen ja se on melko pieni.

Palaamme laivalle lounaalle ja sen jälkeen ylimääräisenä ohjelmanumerona on kasvitieteellinen puutarha Kitchenerin saarella. Puutarha on melkoinen rauhan tyyssija kiireisessä Assuanissa. Kävelemme puutarhan läpi ja ihastelemme kasveja.

Palaamme laivalle ja siirrymme laukkuinemme bussiin, joka vie meidät lentokentälle. Suuntamme takaisin Kairoon, jossa olemme myöhään illalla. Syömme päivällisen hotellissamme Sonesta Cairo. Askelia 12023.

Lauantai 7.3.2020

Aamulla saamme nukkua hiukan pidempään, lähtö on vasta 9:30. Lähdemme tutustumaan islamilaiseen Kairoon, ensin Muhammed Alin moskeija


ja Saladinin linnoitus,


sitten Ibn Tulun moskeija


ja sultan Hassanin moskeija.


Lounaan syömme Al Azhar puiston ravintolassa.


Lounaan jälkeen teemme kävelykierroksen Khan el Khalilin basaareissa.

Palaamme hotellille, aloitamme pakkaamisen ja syömme läksiäispäivällisen hotellissa. Jaakko ja Anja saavat kiitoslaulut ja puheita pidetään puolin ja toisin. Askelia 11025.

8.3.2020

Herätys on klo 4 ja bussi lähtee lentokentälle klo 5. Lento lähtee 7:40 ja Münchenissä on paljon aikaa tuhlattavaksi ennen Helsingin koneen lähtöä. Perillä Helsingissä olemme ennen iltaseitsemää. Loppuhalausten jälkeen lähdemme kukin omalle tahollemme. Askelia 10232.

4 kommenttia:

  1. Monet kiitokset hyvästä ja selkeästä kertomuksesta. Hyvää kevättä kaikille. T. Esko ja Liisa Vartiainen

    VastaaPoista
  2. Hieno, tarkka kuvaus faktoineen! Ja erityisen vaikuttunut olen noista askelmääristä. Toki tiesinkin, että paljon tuli käveltyä, mutta että noin paljon, niinäkin päivinä kun enimmäkseen istuimme laivalla tai bussissa!
    Eli kiitos tästä.

    VastaaPoista
  3. Egypti olisi erittäin kiinnostava matkakohde, jossa tekemistä ja nähtävää riittäisi pidemmäksikin aikaa. Tässä esiteltyjen kohteiden lisäksi kiinnostaisi Punaisen meren vedenalainen maailma.

    Olen kuitenkin hieman vältellyt Egyptiä matkakohteena, koska sen turvallisuustilanne hieman mietityttää ja mahdolliset terrori-iskut. Olen mieltänyt kohteen myös varsin ruuhkaiseksi. Pitääkö tuo jälkimmäinen paikkaansa ja oliko nähtävyyksillä paljon ihmisiä?

    VastaaPoista
  4. Nähtävyyksillä ei ollut kovin ruuhkaista, kuten kuvista näkyy. Toki terroritekojen vaara on aina olemassa, liikuit melkein missä tahansa. Meidän Egyptin reissulla ei kuitenkaan tuntunut turvattomalta.

    VastaaPoista