maanantai 17. helmikuuta 2020

Hullunhauska risteily

Tammi-helmikuun vaihteessa teemme risteilyn, jonka nimesin yhtenä iltana nukkumaan mennessäni otsikon nimiseksi. Syynä se, että laiva on täynnä eri-ikäisiä brittejä, joiden kanssa on helppo tulla toimeen ja on jopa hauskaakin. Kieli on tuttua ja ei haittaa, mitä puhuu, kunhan jotakin höpöttää. Vessajonossa brittit arvuuttelevat aksenttiani, koska muka osaavat yhdistää aksentin asuinpaikkaan. No, minun kohdallani menee väärin.

Lähdemme lauantaina 25.1.2020 aamulla lentokentälle ja sieltä edelleen Las Palmasiin. Lento kestää noin kuusi tuntia. Norwegianin koneessa saa ihan kelvollista pikkupurtavaa ja juotavaakin. Meillä on toki eväät, joten ei ole tarvetta suurille aterioille.

Las Palmasissa meidät kuljetetaan lyhyen ajomatkan jälkeen risteilylaivallemme, Marella Eplorer. Vieressä on AIDAnova-niminen laiva, johon verrattuna Marella on todella pikkuinen, vaikka onkin suuri laiva sekin.


Erinäisten säätöjen jälkeen majoitumme hyttiimme lepäämään ja havahdumme melkoiseen meteliin. Hyttimme on Broadway Show Loungen yläpuolella. Käynnissä on juuri iltaohjelman harjoitukset. Yritän vaihtaa hiljaisempaan hyttiin, mutta laiva on täynnä. Onneksi iltaohjelma esitetään vain kahdesti (klo 20 ja 22) eikä edes joka ilta. Tällä laivalla ei kannata ottaa ulkohyttiä ilman parveketta, mutta matkaa varatessamme ei ollut enää tarjolla parvekkeellisia hyttejä. Emmekä toisaalta osanneet varautua meteliin.

Matkan hintaan sisältyy lähes kaikki ravintolapalvelut, joten illallisvaihtoehdoissa on valinnan varaa. Illallisen jälkeen katselemme laivan ohjelmatarjontaa ja erilaisia baareja. Laivan aurinkokannella esitetään iltaisin elokuvia, joten hupiakin riittää.

La Palma (26.1.2020)

Sunnuntaiaamu valkenee ja laivamme on Santa Cruz de La Palman satamassa melkein kaupungin keskustassa. Aamiaisen nautimme mukavassa pöytiintarjoiluravintolassa, jossa saamme istua rauhassa syömässä. Aamiaisen jälkeen opas pitää meille luennon La Palmasta ja Madeirasta, minkä jälkeen lähdemme kävellen kohti keskustaa. Matka kulkee pienvenesataman ohi.

Mies jää lepuuttamaan jalkojaan ja minä jatkan kävelyä itsekseni rantakatua pitkin poispäin laivasta. Palmujen reunustamalla rantakadulla on turisteja kävelemässä.Ostan pienestä liikkeestä espanjaa vuolaasti puhuvalta vanhemmalta rouvalta muutaman tuliaisen. Puheesta en ymmärrä sanaakaan, mutta eipä tuo haittaa.



Kolumbuksen Santa Maria -laivan maalle rakennetun kopion luota alkaa torialue. Erilaisia torimyyjiä on paljon paikalla. Sunnuntai vaikuttaa olevan kauppapäivä.




Kävelen takaisin laivalla päin. Terasseilla on paljon asiakkaita nauttimassa kauniista päivästä. Onhan sunnuntai ja vapaapäivä. Paikallisen kirkon luona on myös paljon väkeä.



La Palman saari vaikuttaa kauniilta, mutta pieneltä. Lyhyellä tutustumisella emme ehdi kaupunkia kauemmaksi.

Palaamme takaisin laivalle, joka lähtee kohti Madeiraa. Lähdemme aurinkokannelle lukemaan, vaikka ilma ei olekaan kovin lämmin. On myös tuulista, kun laiva liikkuu.

Madeira (27.1.2020)

Risteilyn hyvä puoli on siinä, että ei tarvitse pakata, mutta aamulla on aina uudessa satamassa. Madeiralla laivayhtiö on järjestänyt shuttlebussin (5£) keskustaan. Bussi vie meidät kävelykadun alkuun ja kävelemme tutunnäköisen kirkon eteen. 

Tällä kertaa emme mene sisään kirkkoon. Olemme olleet täällä 2008 koko helmikuisen viikon, joten yleiskatsaus on paikallaan. Ostamme liput Hop-on-Hop-off kiertoajelulle ja nousemme kyytiin. Bussi nousee rinnettä ylöspäin näköalapaikalle ja takaisin alaspäin. Ohitamme kirkon ja hautausmaan sekä roikkuvan enkelipatsaan. Näemme myös vilaukselta Cabo Girãon. Jatkamme Lidon ohi ja hotellialueen läpi. Havaitsemme hotellin, jossa yövyimme 2008. Nyt siitä näkyy vain pari ylintä kerrosta, eteen on rakennettu uusia hotelleja.





Päätämme kierroksen kauppahalliin, jossa nautimme teetä ja skonsseja hillon kera. Nautimme myös madeiraa, kuten täällä pitääkin.




Palaamme laivalle ja vietämme leppoisaa iltapäivää aurinkokannella. Kun laiva lähtee, tuuli yltyy jälleen. Ja kannella tulee kylmä.

Meripäivä (28.1.2020)

Matkallemme osuu meripäivä, koska Madeiralta Agadiriin (Marokkoon) on pitkä matka. Meripäivän aikana opas pitää meille luennon Marokosta, Agadirista ja Teneriffasta. Päivä kuluu rattoisasti lukien, leväten ja nauttien laivan tarjoomasta.

Agadir (29.1.2020)

Agadirissa ei ole järjestettyä shuttlebussikuljetusta, vaikka satama on melko kaukana keskustasta. Ostamme laivan järjestämän kiertoajelun, jonka aikana käymme näköalapaikalla, kierrämme kaupunkia ja vietämme vapaa-aikaa uimarannalla. Olemme käyneet muualla Marokossa 2018 syksyllä ja nyt on Agadirkin nähty.







Kiertoajelun jälkeen palaamme laivalle, joka lähteekin pian kohti Lanzarotea. Laivan mittarit eivät taida näyttää oikein, vai mitä.


Lanzarote (30.1.2020)

Uusi aamu ja uusi satama, tällä kertaa Arrecife Lanzarotella. Rantaudumme auringon nousun aikoihin. Lähdemme kaupunkiin laivayhtiön shuttlebussilla, joka vie meidät lähelle laguunia. On laskuveden aika ja pääosa laguunin veneistä on kuivalla maalla. Kaikki rakennukset kaupungissa on maalattu valkoisiksi ja niissä on siniset ikkunapuitteet, ovet ja muut koristeet. Värityksen on suunnitellut César Manrique, paikallinen arkkitehti, jonka museokoti on lähistöllä. Aikamme ei riitä omatoimiseen museokäyntiin. Ehdimme kuitenkin istua laguunin rannalle juomaan oluet.





Palaamme laivalle, käymme uimassa ja aurinkokannella ottamassa aurinkoa. Laiva lähtee kohti Teneriffaa. 

Santa Cruz de Tenerife (31.1.2010)

Risteily lähenee auttamatta loppuaan, viimeisen risteilypäivän vietämme tutustumalla Santa Cruz de Tenerifen kaupunkiin. Kävelemme laivalta kaupungin keskustaan pienvenesataman ohi ja ostamme CityView kiertoajelulipun, jolla voi ajella sekä bussi- että pienoisjunareitin. Aloitamme bussireitillä, joka kiertelee kaupunkia pitkin ja poikin. Vaihdamme pienoisjunareitille, joka kiertelee osin samoja reittejä kuin bussi. Kiertoajelulla näemme mm. Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción -kirkon tornin useita kertoja, Parque Marítimo César Manrique -puistoalueen, jossa on merivesialtaita,
Auditorio de Tenerife -konserttisalin ja Palmetum-puiston sekä kauppahallin sisäänkäynnin.









Paluumatkalla laivalle näemme pienvenesataman vieressä useita matalia kivipaasia, joista jokaisessa on aikaansa Teneriffalla viettäneen kuuluisuuden kuva ja lyhyt teksti sekä tieto ajankohdasta, jolloin hän on ollut Teneriffalla. Mielenkiintoisia tyyppejä useitakin, on ollut tarkka maahatulo- ja poistumiskirjanpito jo silloin.




Palaamme laivalle ja matka jatkuu kohti Las Palmasia eli päätesatamaamme.
 

Las Palmas (1.2.2020)

Uusi aamu ja viimeinen satama. Matkalaukut piti pakata ja jättää hytin oven ulkopuolelle jo illalla. Ehdimme syödä aamiaisen rauhassa ennen kuin on aika luovuttaa hytti ja lähteä ulos laivasta.

Siirrämme laukut bussiin ja lähdemme viimeiselle etapille eli kiertoajelulle Las Palmasiin ennen lentoa kotiin. Kaupunkikiertoajelulla pysähdyimme kongressipalatsin luo rannalle, joka on surfaajien suosikkipaikka. Käymme viereisessä ostoskeskuksessa syömässä jäätelöt, minkä jälkeen bussi vie meidät ensin näköalapaikalle kuvaamaan ja sitten varsinaiseen keskustaan eli vanhaan kaupunkiin. Ohitamme Catedral de Santa Ana -tuomiokirkon, kierrämme sen edessä olevan aukion ja jatkamme Casa de Colónin eli Kolumbuksen talon ohi. Päätämme kierroksemme kauppahalliin.










Vielä on aikaa yhteen olueen ennen kuin on lähdettävä lentokentälle.


Reitti


Laiva 


Laivana Marella on hyvä ja siinä on kohtuullinen aurinkokansi ja uima-allas. Lisäksi siinä on useita erilaisia teemoja noudattavia ravintoloita sekä aurinkokannella pikaruokabaari, josta saa hampurilaisia, hotdogeja ja salaatteja. Laivan ohjelmatarjonta on monipuolista, pääosin musiikillista. Laivalla on myös casino, jos pelihalu yllättää.










Olipa se matka. Vaihteeksi kevyt ja rauhallinen, ei juurikaan pakollisia tekemisiä. Madeiralla ja Marokossa olemme olleeet aiemmin. Kanarian saaret oli uusi kokemus, voi olla, että matkamme suuntautuu joskus niille uudelleen. Tammikuu ja helmikuun alku ovat kuitenkin liian kylmiä niillä leveysasteilla.

Matkanjärjestelyistä vastaa Suomessa Kristina Cruises ja järjestelyt oli hoidettu mallikkaasti.

2 kommenttia:

  1. Varmaan tuollainen risteilyloma tosiaan rauhallinen ja rentouttava. Jotenkin itse koen nuo maissaolot kovin lyhyiksi ja itse haluaisin viettää kohteessa useamman päivän. Sen vuoksi itse en ole juurikaan risteillyt, mutta esimerkiksi arktisiin alueisiin tutustumiseen risteily varmaan olisi itsellenikin parhaiten soveltuva vaihtoehto.

    VastaaPoista
  2. Olemme tehneet monta risteilyä viime vuosina. Niissä on hyvänä puolena se, ettei tarvitse pakata tavaroita eikä vaihta huonetta. Huonona puolena toki on se, että joissakin kohteissa olisi mukava viipyä pidempään, joissakin välttämättä ei.

    VastaaPoista