maanantai 25. lokakuuta 2021

Risteily antiikin Kreikan sivilisaation kehtoon

Koronarajoitukset hellittävät ja pääsemme lähtemään alumnimatkalle Ateenaan ja Peloponnesokselle.

Ensimmäinen päivä 16.10.2021

Herätys on 3:50. Pikaisen aamupalan jälkeen lähdemme kentälle. Laitamme auton parkkiin ja siirrymme jonottamaan. Ensin jätämme matkalaukut, samalla tarkastetaan koronapassit, sitten uudelleen jonottamaan turvatarkastukseen. Säätöjen ja pitkän kävelyn jälkeen olemme portilla ja ehdimme ottaa pikaisesti skumpan puoliksi. Sitten koneeseen ja kohti Frankfurtia, jossa teemme eväsostokset ja syömme vähän välipalaa. Ateenan kone on myöhässä. Pääsemme koneeseen ja matka jatkuu. Ateenaan laskeudumme melkein tunnin myöhässä. Maahantulomuodollisuuksien (koronapassin tarkastus) jälkeen nousemme bussiin ja ajamme Suomen Ateenan-instituuttiin tutustumaan sen toimintaan. 

Kävelemme Akropoliille, osa porukasta jää alas ja me loput kävelemme ylös ihailemaan näkymiä.

Akropolis oli jo varhain Ateenan asutuksen keskus. Akropolista pidetään koko antiikin kreikkalaisen hengen, taiteen ja arkkitehtuurin voimannäyttönä ja symbolina ja varsinkin klassisen kauden Ateenan voiman ja vaurauden ilmentymänä. Akropolis tunnetaan erityisesti suuresta Parthenonin temppelistä, Erekhtheionista, Athene Niken temppelista sekä Propylaia-porttirakennuksesta.



Pikaisen käynnin jälkeen osa meistä ehtii nauttia viinin tai oluen. Bussi vie meidät lähes kahden tunnin ajomatkan päähän Lavrionin satamaan, jossa nousemme laivaan. Bussimatkalla täytämme kuponkeja, joita kukaan ei kysy. Ennen laivaan nousua on koronan pikatesti, joka on kaikilla negatiivinen. 

Pitkän ja vaiherikkaan päivän jälkeen viivymme hetken laivan baarissa nauttimassa virvokkeita. Päivällisen syömme laivan ravintolassa, minkä jälkeen menemme hytteihin ja nukkumaan. Olipa päivä. Askeleita 11560.

Toinen päivä 17.10. 2021

Yön aikana laiva siirtyy Nauplionin kaupunkiin. Yö on meluisa, koneiden ääni kuuluu hyttiin. Onnistumme kuitenkin nukkumaan melkein kahdeksaan.

Aamiaisen jälkeen Jaakko Frösen pitää esitelmän aiheena "kreikkalaisen myytin parantava vaikutus". Ennen lounasta on vapaa-aikaa, jolloin menemme kaupungille. 


Lounaan jälkeen lähdemme bussilla Epidaurokseen, jossa tutustumme teatteriin, jonkinlaisen terveyspaikan, hotellin ja stadionin raunioihin. 

Suotuisa sijainti ja erinomainen satama, jota emme nähneet, tekivät Epidauroksesta merkittävän kauppakaupungin. Sen ensisijainen maine perustui läheiseen Asklepieionin temppeliin ja sen parantolaan, jonne saapui potilaita kaikkialta maan ääristä ja josta jumalan ilmentymänä pidetty pyhä käärme kuljetettiin aina Roomaan saakka tukahduttamaan kaupungissa puhennut rutto vuonna 291 eaa. Temppeliä ympäröi joukko papiston asuinrakennuksia sekä majataloja.



Vierailemme myös museossa, johon on koottu alueelta löytyneitä muinaismuistoja.
 

Ehdimme nauttia oluet ennen ukkossadetta ja laivalle paluuta. Ennen päivällistä on tervetuliaisdrinkit ja ryhmämme esittelytilaisuus. Päivällisen jälkeen paikalliset soittavat kreikkalaista livemusiikkia. 

Nukkumaan pääsemme ennen puolta yötä. Askeleita 9548.

Kolmas päivä 18.10.2021

Aamiaisen jälkeen on lähtö pronssikautiseen Mykenen rauniokaupunkiin, johon tutustumme Jaakon opastuksella. Ensin vierailemme Atreuksen aarrekammiossa. 

Mykene oli toisella vuosituhannella eaa. kreikkalaisen kulttuurin ensisijainen keskus ja sotilaallinen tukikohta, josta hallittiin eteläista Kreikkaa, Kreetaa, Kykladeja ja osia lounaisesta Anatoliasta. Kreikan historian aikakautta 1600 - 1100 eaa. kutsutaan mykeneläiseksi kulttuuriksi ja sen kultakaudella 1350 eaa. vaiheilla linnavuorella ja sen alempana sijainneessa kaupungissa oli noin 30 000 asukasta.  

Varsinaiseen Mykenen rauniokaupunkiin kävelemme leijonaportin kautta. Kiipeämme ylös linnavuorelle ja ihailemme maisemia. Kyllä täällä kelpasi aluetta puolustaa.



Palaamme laivalle ja ehdimme ennen lounasta kävellä lyhyen lenkin kaupungilla. Lounaan jälkeen lepäämme hetken. Lähden yksin kävelemään suuntana linnoitus.



Paluureitti näyttää niin huimalta, että käännyn puolivälissä takaisin ja palaan alas kävelemään  kaupungilla. Palaan laivalle. Pienen lepohetken jälkeen lähdemme kaupungille illalliselle. Löydämme kivan ravintolan (Vyzantio), jossa syömme liitutaululle kirjoitettut ruuat: cannelonia ja kaalikääryleitä sekä kreikkalaisen salaatin ja puolikkaan talon valkoviiniä. 

Ruokailu on vielä kesken, kun alkaa sataa. Henkilökunta virittelee varjoja, mutta kohta on pakko mennä sisään. Muutkin asiakkaat siirtyvät sisätiloihin, joissa odottelemme sateen taukoamista. Lähdemme pienessä sateessa kävelemään kohti laivaamme, johon ehdimme ennen yhdeksää. Luemme hetken ja käymme nukkumaan. Laiva lähtee iltakymmeneltä kohti Elafonisosta. Askeleita 14975.

Neljäs päivä 19.10.2021

Aamulla heräämme ennen kuin olemme perillä Elafonisoksessa. Aamiaisen jälkeen meille kerrotaan Palvopetristä, johon emme kovan tuulen vuoksi pääse tutustumaan.Tarkoitus oli snorklata ja katsella alas pohjaa kohti.

Pavlopetri on vedenalainen kaupunki, jonka uskotaan olevan pronssikaudelta. Arkeologit ovat löytäneet kaupungista katuja, rakennnuksia ja hautoja, jotka ovat koskemattomia. Kaupungin luona merenpinnalla on pieni kivinen luoto, jossa on Kreikan lippu.

Meidät viedään kumiveneellä seitsemän hengen ryhmissä uimarannalle, jossa kävelemme ja uimme. Vesi on kirkasta ja vilpoista. 




Paluumatka viivästyy, koska kumivene on päässyt irti laivalta. Yksi henkilökunnasta ui sen kiinni. Kajakilla lähtenyt mies ei onnistunut saamaan venettä kiinni. Tilanne saa paikalle rannikkovartioston, joka viivyttää meidän hakemistamme toista tuntia. Onneksi sää on aurinkoinen, vaikka tuulinen. Lopulta pääsemme useassa erässä laivalle ja suihkun jälkeen lounaalle. Laiva lähtee eteenpäin neljän aikaan, mutta pysähtyy melkein heti. Syyksi kerrottaan joko huono säärintama, jonka ohimenoa pitää odottaa, tai joku miehistöongelma. Lepohetken jälkeen Jaakko kertoo huomisesta retkestä Olympiaan. Aurinko laskee. 

Päivällisen aikana pääsemme lähtemään eteenpäin reilut neljä tuntia myöhässä. Askeleita 7810.

Viides päivä 20.10.2021

Aamulla heräämme hyvissä ajoin. Käyn Evan vetämässä aamujumppassa aurinkokannella. 

Sää on  melko lämmin ja aurinkoinen. Jumpan jälkeen käymme aamiaisella. Aamupäivällä on aikaa lukea lehti, lojua aurinkokannella, tutustua komentosiltaan ja laiskotella. 

Laiva rantautuu Katakoloniin. Yhden aikoihin lähdemme kohti Olympiaa mukanamme eväspaketit (lounas jää pois, koska olemme paljon myöhässä, alkuperäisen aikataulun mukaan Olympiaan piti lähteä jo aamulla). 

Olympia oli varhainen kreikkalainen Zeukselle omistettu pyhäkkö. Zeuksen kunniaksi pidettiin panhelleeniset olympialaiset joka neljäs vuosi vuodesta 776 eaa. aina vuoteen 393 jaa. asti. Urheilijat Kreikan kaikista osista ja siirtokunnista saapuivat Olympiaan kilpailemaan viisipäiväisille urheilujuhlille voittaakseen kunniaa ja menestystä. Urheiluun liittyvien rakennusten, kuten stadionin, katsomon ja gymnasiumin lisäksi paikalla on jäänteitä eri jumalilla omistetuista tempeleistä. 

Ajamme busseilla Olympiaan ja ennen kohteeseen menoa syömme eväät. Kävelemme ja kuuntelemme Jaakon opastusta. Näemme Filippeionin sekä Zeuksen ja Heran temppelit ja paljon raunioita ja kiviä. Kävelemme Stadionille, jossa järjestämme pienimuuotoiset olympialaiset. Juoksijoita on kolme.



Pekingin olympialaisten olympiatuli oli juuri sytytetty Olympiassa. Olympialippu ja Kiinan lippu liehuivat saloissa.

Lopuksi käymme Olympian arkeologisessa museossa. Näemme Olympian alueelta löytyneitä aarteita, mm. Zeus ja Ganymedes, Paionioksen Nike sekä Praksiteleen Hermes.



Palaamme busseilla laivalle pysähtyen matkalla oliiviöljykauppaan. Laivalla nautimme virvokkeita kannella ja käymme hytissä pukeutumassa päivälliselle. Päivällinen on plaseerattu ja kaikki on sekoitettu, mikä ei ollut ollenkaan huono juttu. Päivällisen jälkeen istumme hetken kannella. On täysikuu. Nukkumaan pääsemme hyvissä ajoin. Askeleita 11487.

Kuudes päivä 21.10.2021

Aamujumpan ja aamiaisen jälkeen on Jaakon luento. Lähestymme Monemvasiaa mereltä, joten näemme koko kaupungin muureineen sekä jyrkän vuoren. 


Lounaan jälkeen lähdemme pikkubussilla Monemvasian vanhaan kaupunkiin, jossa teemme kävelyretken kaupungin halki aina majakalle asti. Kaupunki on todella pieni ja kadut kivisiä ja epätasaisia.

Monemvasia, joka tarkoittaa "yhtä sisäänkäyntiä", on ainutlaatuisesti säilytetty keskiaikainen kaupunki. Sen talot ja linnake sijaitsevat jyrkkärantaiselle saarella, joka on yhdistetty mantereeseen 200 metriä pitkällä pengertiellä. Kaupugista kehittyi 1000-luvulla merkittävä kauppa- ja merenkulkukeskus, jonka korkea ja vaikeapääsyinen linnake pystyi puolustautumaan arabien ja normannien valloituksia vastaan vuonna 1147.




Virvoketauon jälkeen kävelemme laivalle pengertietä. 


Käyn uudessa kaupungissa ostamassa jäätelöt ja laivaan tulon jälkeen uimassa läheisellä uimalaiturilla. Iltaretken teemme viinitilalle.


Illallisen jälkeen istumme hetken kannella baarissa. Askeleita 10942.

Seitsemäs päivä 22.10.2021

Yön aikana laivamme palaa Lavrion satamaan. Aikaisen aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Delfoita. Matkaa on n. 200 km ja aikaa kuluu yhden pysähdyksen taktiikalla kolme ja puoli tuntia.

Delfoi sijaitsee Parnassos-vuoren rinteellä. Siellä on mm. Apollonin temppeli, jonka sisimmässä pyhätössä oli halkeama. Sen hyörystyneet rikkikaasut inspiroivat oraakkelia neuvoissaan ja ennustuksissaa. Delfoissa oli myös maailman napana pidetty kartiomainen marmorikivi eli Omfalos, joka osoitti Delfoita maalilman keskipisteenä. Delfoin oraakkeli toivotti tervetulleiksi niin hallitsijat kuin tavalliset kuolevaiset, jotka saapuivat tänne ympäri antiikin maailman kuulemaan ylipapitar Pythian lausumia Apollon-jumalan ennustuksia.

Kävelemme Delfoin arkeologiselle alueelle pyhää tietä useiden aarrekammioiden ja stoien sekä teatterin ja Apollonin temppelin raunioiden ohi. Kiipeämme ylös mäelle, josta on hieno näköala alas teatteriin ja Apollonin temppeliin.






Syömme lounaan lähistöllä ja käymme Delfoin arkeologisessa museossa, jossa näemme mm. Naksoslaisten sfinksin, Kleobis ja Biton -kurokset, Omfaloksen eli maailman napaa merkinneen kiven ja monta muutakin Delfoin alueelta löytynyttä aarretta.



Virvoketauon jälkeen palaamme samaa reittiä laivalle, jossa on viimeisen illan kunniaksi drinksut, illallinen ja ohjelmaa. Aamua varten pakkaamme yhden laukun valmiiksi. Nukkumaan pääsemme ennen puolta yötä. Askeleita 11587. 

Kahdeksas päivä 23.10.2021

Heräämme puoli seitsemän, pakkaamme nopeasti toisen laukun ja nostamme laukut oven ulkopuolelle. Aamiaisen jälkeen hyvästelemme henkilökunnan, jätämme laivan ja siirrymme bussilla Ateenaan ja Akropoliksen museoon.

Museossa on paljon mielenkiitoisia esineitä Akropoliksen kukkulalta. mm. Propylaian ja Athene Niken temppelin muinaisjäänteet sekä Erekhtheionin karyatidipylväät, kore- ja kurospatsaita sekä Elginin marmorien kopioita. Alkuperäiset ovat British Museumissa, jota on pyydetty palauttamaan marmorit Kreikkaan. Siellä on esillä myös Akropoliin juuren asutusta koskevia löydöksiä sekä alueen hautalöytöjä.





Museokierroksen jälkeen juomme kahvit ja lähdemme lentokentälle ja kohti kotia. Kone Muncheniin lähtee ja laskeutuu aikataulussa. Munchen lentokentällä istumme parissa kahvilassa, ensin virvokkeilla ja sitten ruokailemme. Kone laskeutuu Helsinkiin, jossa joudumme kiertämään koronapassien näyttämisen takia pitkän lenkin. Kaikki kuitenkin sujuu hyvin ja olemme kotona aamuyöstä yhden aikoihin. Askeleita 10489.

4 kommenttia:

  1. Kiitos Marjut! Oletpa nähnyt paljon vaivaa. Oli ilo lukea matkaraporttiasi ja palauttaa tuo kaikki mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eipä tästä vaivaa ole, kun kirjoitin tarinan jomatkan aikana ja kuvitus muodostui, kun tein itsellemme kuvakirjan.

      Poista
  2. En yleensä niin välitä tavallisista risteilyistä, mutta tämä kuulosti todella kiinnostavalta risteilyltä, jolla pääsisi kattavasti tutustumaan antiikin Kreikkaan. Otettiinko pikatesti vain toisena päivänä? Mitä jos siinä olisikin tullut positiivinen tulos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä matka oli erityisesti meitä varten järjestetty. Pikatesti otettiin tosiaan vain kerran. Lentokoneeseen ja maahan pääsyyn vaadittiin koronapassi, joka siihen aikaan oli vielä kohtuullisen toimiva. Nähtävyyksissä vaadittiin koronapassi ja niissä oli maskipakko. Emmekä me matkan aikana juurikaan kohdanneet muita ihmisiä, paitsi laivan henkilökuntaa. Koronatilanne oli muutenkin rauhallinen.

      Poista