keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Viime yönä satoi lunta


Viime yönä satoi lunta ja satoi pitkälle aamupäivään asti. Nyt se on jo sulamassa pois.


Edellisenäkin yönä satoi lunta, joka kuitenkin suli päivän aikana pois.


Pääsiäinen alkoi lämpimissä tunnelmissa, mutta päättyi kylmään ja lumisateeseen. Pihalle levittämämme kalkki sulaa ja ehtii hyvin imeytyä ennen kuin kevät oikeasti koittaa.

Pääsiäisen aikana puunkaataja kaatoi mökillämme kolme puuta, yhden kuusen ja kaksi koivua ja pätki ne. Klapikone ja sen käyttäjä tulevat varmaankin säiden parannuttua pienimään puut klapeiksi.

Huhtikuun alkupuolella puhdistimme pihatiemme kaikesta kolmenkymmenen vuoden aikana kertyneestä kasvillisuudesta, sammaleesta ja mullasta. Joukko kevätesikoita päätyi kukkapenkkeihin ja osa naapuriinkin. Pääsiäisen aikana saimme myös levitettyä pihatiellemme 2000 kiloa kivituhkaa.

Pääsiäisruokamme olivat melko perinteisiä. Perheen yhteistä pääsiäispäivällistä emme tänä vuonna voineet järjestää. Itsellemme teimme karitsaa, kalaa ja broileria. Yhden aterian, josta tulikin kaksi, tilasimme paikalliselta toimijalta. Annoksessa oli savustettua porsasta, coleslawsalaattia ja vihreää salaattia. Erittäin hyvä yhdistelmä. Palan painikkeeksi avasimme viime syksynä Pärnun matkalla ostamamme italialaisen punaviinin. Myös valkoviini tuli avattua pääsiäisenä.




Ensimmäisen joulukuussa maahan laitetut valkosipulit ovat nousseet.


Ja valkovuokot ehtivät myös kukkaan aurinkoisessa paikassa.


Niinä päivinä, kun emme ole tehneet pihatöitä, olemme käynneet kävelylenkillä. Itse kävelen aina vähintään neljä kilometriä ja enintään tunnin. Kotikulmillamme on paljon hienoja kävelyreittejä, joka päivä voi vaihtaa reittiä ja suuntaa.

Lyhyen talven ja aikaisen kevään ansiota tyhjensimme myös isomman kompostimme ja nyt meillä on reilusti multaa kasvihuoneeseen. Olohuoneen ikkunalaidalla kasvaa noin sata tomaatintainta eli valinnanvaraa on paljon.


Osa tosin laitetaan mökin kasvihuoneseen, kun saamme sen korjattua ja oikealle paikalleen. Kasvihuone piti siirtää kaadettavan koivun alta pois ja se hiukan vahingoittui kevään kovien tuulien aikana. Onneksi ei mennyt kokonaan rikki, pari kattolevyä murtui. Uudet saimme tilattua Kivikankaan verkkokaupasta.


Fasaanit, erityisesti kaksi kukkoa ovat kulkeneet pihallamme ja yhtenä sunnuntai-iltana ne ottivat yhteen. Toinen lähti luikkimaan ja toinen näyttää kulkevan rouvansa kanssa ilmeisesti pesäpaikkaa etsien.


Ikkunallamme kukkii myös kolme orkkideaa. Joka vuosi ne tekevät aina uudet kukat, vaikka en niitä mitenkään hoidakaan. Välillä hiukan vettä. Vanhin on vanhimman tyttäremme häistä kohta jo kymmenen vuoden takaa.

Ja Uudenmaan rajakin aukeaa tänään vastoin aiempaa tietoa, jonka mukaan sen piti aueta vasta 19.4. Historiallinen eristys on ohi. Jälkeenpäin näemme, aukesiko raja liian aikaisin vai ei. Hallituksellamme ei ollut enää valmiuslain mukaista välttämättömyyttä pitää Uusimaa eristyksissä. Tauti on levinnyt jo koko maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti