lauantai 1. lokakuuta 2022

Eteläisen Tonavan risteily, matkapäiväkirja

Syyshommien välissä lähdemme jokiristeilylle eteläiselle Tonavalle. Matkanjärjestäjänä on  Kristina Cruises ja matkanjohtajina meillä ovat Tapio ja Pirjo.

21.9.2022

Matka alkaa aikaisella herätyksellä aamukolmelta. Lähdemme suoraan lentokentälle syömättä aamiaista. Kentällä pysäköimme tuttuun halliin P3. Reitti terminaaliin on uusi ja kulkee ulkona. En tiedä, olisiko ollut sisäreittiä, mutta tuskin. Sen verran näyttää paikka olevan vielä työn alla.

Kentällä tapaamme Kristinan matkanjohtajat ja saamme hyttitiedot matkalaukkuun kiinnitettäviksi sitten perillä eli Wienissä.

Matkalaukkujen jätön jälkeen siirrymme turvatarkastukseen, joka on uusittu. Uudet hienot koneet tutkivat laukut eikä mitään enää tarvitse ottaa ulos. Paalupaikkoja on useita ja siinä on pieni pullonkaula, koska matkustajat eivät tajua, että saa mennä vapaaseen paikkaan eikä tarvitse jonottaa siihen päätypaikalle, kuten aiemmin. Homma toimii melko nopeasti. Kun vielä tuo yksi pullonkaula saadaan pois, hienosti sujuu.

Kentällä syömme aamiaiseksi Aspire loungessa puuroa, kananmunia, vihanneksia, leipää, leivänpäällisiä sekä mehua ja kahvia.

Kuudelta siirrymme portille ja koneeseen. Ensimmäinen pätkä Frankfurtiin menee aikataulun mukaan. Frankfurtissa on bussikuljetus terminaaliin, jossa nautimme välipalaksi hotdogit ja oluen puoliksi.

Matka jatkuu kohti Wieniä, jonne on tunnin lento. Saamme matkalaukut ja lähdemme busseilla kohti laivaamme Der Kliene Prinz eli pikkuprinssi. Nousemme laivaan, meiltä mitataan kuume ja istumme laivan baariin. Otamme oluet ja syömme lounaaksi pizzanpaloja. Majoitumme ja lähdemme kiertoajelulle Wieniin.

Wienissä olemme käyneet aiemminkin. Näemme siis pääosin tuttuja maisemia.

Ajelun päätteeksi teemme kävelykierroksen. Tuomiokirkon luona meillä on omaa aikaa. Ostan Mozartin kuulia tuliaisiksi, kerrankin hyvissä ajoin! Kävelemme bussille ja ajamme laivalle. Syömme illallisen ja menemme nukkumaan. Laiva lähtee ja yöllä ajamme yhdestä sulusta läpi. 

22.9.2022 Bratislava

Hyvin nukutun yön jälkeen menemme aamiaiselle. Aamiaisen jälkeen lähdemme minijunalla linnoitukselle, jossa kävelemme hetken. Maisema on hieno ja laivamme näkyy alapuolella. Palaamme minijunalla ja lähdemme kävellen tutustumaan Bratislavaan. Tapio opas kävelee hiukan liian nopeasti ja lähdemme omille teillemme samoin kuin muutama muukin retkeläinen.

Kaupungin vanha keskusta on pieni ja ehdimme nähdä tärkeimmät nähtävyydet. Ilma on tuulinen ja kylmä, joten nautimme suklaabaarissa juomat. Tapaamme matkalla Joachimin ja Minnan ja nautimme heidän kanssaan virvokkeet ennen paluuta laivalle.

Syömme lounaan, vietämme päivälepoa. Laiva lähtee ja meille on järjestetty ohjelmaa. Ensin Tapio opas kertoo Tonavasta ja tulevasta ohjelmasta ja sitten on viininmaistelua. Kohtuullisen hyviä viinejä Serbiasta ja Makedoniasta.

Ennen illallista ajamme läpi toisesta ja myös matkan viimeisestä sulusta.

Illallisen jälkeen on musiikkitietovisa, jonka meidän ryhmä melkein voittaa. Kompastumme Brasilian pääkaupunkiin sekä Kuolleen meren korkeuteen merenpinnasta.

23.9.2022 Budapest

Aamulla lähdemme aamiaisen jälkeen puoli yhdeksän kiertoajelulle. Ajelemme bussilla ympäriinsä ja teemme kävelyretken Sankarien aukion ympäristössä. Etnologisessa museossa käymme säätämässä toiletissa. Maksu olisi ollut 100 ft eli ei juuri mitään. Meillä ei vain kellään ole niin pientä rahaa. Paikallisoppaalla on yksi, joten pääsemme sisään. Tutustumme myös uusittuun oopperaan. On hieno. Palaamme laivalle.

Lounaan jälkeen on vapaata aikaa. Iltapäivälevon jälkeen lähdemme kävelylle. Kauppahallin Aldista ostamme jauhettua paprikaa, joka on paljon halvempaa kuin matkamuistoiksi myytävät paketit. Kahvin ja muffinssien jälkeen ajamme ratikalla hiukan laivasta ohi. Yli 65-vuotiaat saavat ajaa ilmaiseksi, niin meille kerrottiin. Jää selvittämättä, pitääkö paikkansa. Kävelemme rantaa pitkin takaisin ohittaen tosi hienon skeittipaikan. Aperol Spritzin jälkeen vaihdamme vaatteita ja menemme illalliselle.

Illallisen jälkeen olemme melko väsyneitä ja lähdemme hyttiin. Laiva lähtee liikkeelle, kun retkiporukka tulee kyytiin. Katsomme hytissä ikkunasta, että laiva lähtee väärään suuntaan eli pohjoiseen. Niinkuin lähteekin. Se tekee ylimääräisen kierroksen, jotta matkustajat näkevät Budapestin valaistuna. Laiva kiertää Margit-saaren ja suuntaa sitten etelään. Kannella porukka tanssii Tonava kaunoisen tahtiin. Meidän hytissä nukutaan, ainakin melkein.

24.9. Mohacs

Aamulla rantaudumme Mohacsiin. Aamiaisen jälkeen lähdemme kiertoajelulle Pécsin, jossa tutustumme 1000-luvun kirkkoon. Kirkossa meille soitetaan uruilla Bachin Togaatta ja fuuga sekä Shostakovitsin pieni valssi. Onpa hienoa ja vaikuttavaa. Kävelemme kaupungilla ja nautimme kahvit, kylmät tai kuumat. Palaamme laivalle lounaalle. Täytämme tullikupongit Serbiaa varten. Laiva ajaa tullilaituriin. Jonkin aikaa odotettuamme näytämme kasvomme tullitarkastajalle ja matka jatkuu kohti Serbiaa. Kahvihetken jälkeen valmistaudumme illalliselle. 

25.9. Novi Sad

Aamiaisen jälkeen lähdemme kävellen oppaan johdolla Novi Sadiin. Tutustumme kaupunkiin, kävelemme hetken ja palaamme laivalle. Lounaan jälkeen laiva lähtee kohti Romaniaa. Tutustumme komentosiltaan, juomme iltapäiväkahvit ja kuuntelemme Kristinan tarinan. Illallisen jälkeen on baarissa musiikkia ja talentti-ilta. Kelloja siirretään eteenpäin ennen nukkumaanmenoa.

26.9. Orsova ja Turnu-Severin

Laiva rantautuu Orsovaan hiukan ennen auringonnousua. Aamiaisen ja odottelun jälkeen nousemme busseihin ja ajamme Tonavan rantaa seuraten Turnu-Severiin, jossa teemme ensin kävelykierroksen ja sitten kiertoajelun bussilla. Onnistumme ostamaan kahvilasta espressot ja käymään vessassa. Bussimatkalla takaisin Orsovaan pysähdymme Riviera-hotellin luona kuvaamaan padon, voimalaitoksen (2000 kW) ja sulun. Ajamme lenkin Orsovassa ja palaamme laivaan. Olueiden jälkeen syömme barbecue lounaan, jossa on pääasiassa kanaa, possua ja jauhelihapihvejä. Ajamme hitaasti Rautaportin ja kivipatsaan ohi Tonavan kapeimmalla ja syvimmällä kohdalla. Iltapäivällä alkaa sataa. Nautimme baarissa kahvia, keksejä ja juomaa. Illalla on kapteenin juhlaillallinen, joka alkaa drinkeillä baarissa. Henkilökunta on järjestänyt ohjelmaa: löytötavaroille etsitään omistajaa. Hauskaa ajanvietettä. Illallinen on hyvä ja sen jälkeen istumme baarissa. Kelloja siirretään taaksepäin ennen nukkumaanmenoa. Laiva jatka kohti Belgradia.

27.9. Belgrad

Aamiaisen jälkeen lähdemme busseilla kiertoajelulle. Kävelemme hetken kaupungin keskustassa, juomme kahvit ja hiukan olutta. Vessan kanssa on taas vaihteeksi ongelmia. Valitsemamme ravintolan vessan oven lukko jumittaa emmekä pääse sinne. Käyn naapurissa, mutta kaikki eivät ehdi sinne asti. 

Lähdemme retkelle busseilla. Ajo kestää reilun tunnin, mutta se kannattaa. Paikka on tosi kiva, ruoka hyvää ja paikan vanha isäntä tarjoilee slivovitsiä kitsastelematta. Viinikin maistuu, ruuasta puhumattakaan. Musiikki on mukavaa ja aika kuluu siivillä. 

Sade ja ukkonen osuvat juuri vierailumme aikaan. Palaamme laivalle. Wi-Fi ei toimi eikä puhelimen mobiilidatakaan. En saa tehtyä lähtöselvitystä ennen illallista. Vaan illallisen jälkeen onnistuu. Ohjelmana on serbialainen tanssiryhmä, joka on hieno. Nukkumaan menemme ajoissa, tänäänkin.

28.9. Kotiin

Päivä alkaa aamiaisella, palkkaamisella ja lehden lataamisella. Henkilökunta kuljettaa matkalaukkumme bussille, tunnistamme ne ja lähdemme kentälle. Belgradin lentokentällä läpivalaisulaitteet ovat uutta tekniikkaa, vain nesteet pitää ottaa ulos. Syömme kentällä maukkaat hampurilaiset ennen lähtöportille menoa. 

Lufthansalla on huono päivä, koneet ovat myöhässä. Belgrad-München kone puoli tuntia, samoin München-Helsinki kone. Vaihtoaika on lyhentynyt hiukan ja meidän matkalaukut jäävät Muncheniin ja tulevat illan viimeisellä koneella. Onneksi tieto tulee heti Helsingissä, kun laittaa puhelimen päälle. Lähdemme kotiin.

Monivaiheinen matka on saatu päätökseen. Laukut tulevat seuraavana päivänä.

2 kommenttia:

  1. Hmm.. Mitä reittiä P3:sta yleensäkään on päässyt terminaaliin ilman, että ulkona joutuu kävelemään? Jotenkin muistikuvieni mukaan aina on tullut käveltyä ulkokautta. Tonavan risteily olisi hauska joskus kokea, ja juurikin eteläinen Tonava kiinnostaisi eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P3:sta pääsi suiraan tunnelin kautta hissillä Terminaali 1:een vähän aikaa ihan viime vuosina.

      Poista