torstai 5. toukokuuta 2022

Risteily Douro-joella, matkapäiväkirja

 25.4.2022

Heräämme aamukolmelta, syömme kevyen aamiaisen ja lähdemme lentokentälle, jossa pysäköimme auton P3-parkkihalliin. Siirrymme terminaaliin, tapaamme oppaamme, jätämme laukut ja menemme turvatarkastuksen kautta kansainväliselle puolelle. 

Lähdemme kävellen hakemaan portin 29 luona olevasta Espresso Housesta aamiaispakettia. Ilmainen Amexilla. Palaamme kohti porttia 13, juomme matkalla kahvit ja ehdimme nauttia kuohuvat ennen koneeseen menoa.

Lento Muncheniin lähtee ajoissa (6:15) ja kestää kaksi ja puoli tuntia. Vaihdamme toiseen terminaaliin ja siirrymme Porton koneeseen, joka on jo meitä odottanut. Lento Portoon kestää vajaat kolme tuntia. Laskeudumme Portoon, otamme matkalaukut ja siirrymme bussiin, joka vie meidät lähelle lounaspaikkaa. Portossa on isoja katutyömaita ja joudumme kävelemään pitkän kiertolenkin. Ravintolassa lounastamme viinin kera. Lounaan jälkeen meillä on vapaa-aikaa. Tutustumme Sao Bentoa -asemarakennukseen ja nautimme oluet.

Nousemme bussiin, ajamme Dourojoen rantaan ja nousemme MS Gil Eanes-nimiseen laivaan. Tutustumme laivaan, syömme illallisen ja käymme nukkumaan hyttiin.

26.4.2022

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Guimaraesiin. Retken aikana tutustumme 1000-luvulta olevaan linnaan. Teemme linnassa kierroksen. Kävelemme alas Guimaraesin kaupunkiin, jossa meillä on hetki aikaa jouda kahvit.

Palaamme laivalle, ja risteilymme Dourojoella alkaa. Syömme lounasta. Matkan aikana laiva kulkee kahdesta sulusta (Crestuma ja Carrapatelo) läpi. Laiva saapuu illansuussa Reguaan ja syömme illallisen. Vietämme yön Reguassa.

27.4.2022

Aamiaisen jälkeen lisäretkipakettilaiset lähtevät retkelle ja laiva lähtee kohti Tavoraa. Kuljemme yhden sulun (Bagauste-Regua) läpi. Rantaudumme Tavoraan ja retkeläiset saapuvat lounaalle.

Matka jatkuu kohti Espanjan rajaa. Ajamme läpi Valeiran sulusta, jonka jälkeen joki kapenee kallioiden väiiin. Ajamme vielä Pocinhon sulusta läpi. Laiva rantautuu Barca d'Albaan. Syömme illallisen ja istumme hetken baarissa. Vietämme yön Barca d'Albassa.

28.4.2022

Pikaisen aamiaisen jälkeen lähdemme reilun parin tunnin bussimatkalle kohti Espanjaa ja Salamancaa. Pysähdymme tekniselle tauolle ja ehdimme juoda kahvit. 

Salamancassa paikallisopas opastaa meidät vanhan keskustan läpi kävellen. Ohitamme Plaza Majorin ja tutustumme vuonne 1218 perustettuun yliopistoon. Tutustumme myös katedraaliin, ensin uuten ja sitten vanhaan. Kuljemme siis molempien katedraalien läpi. Oiva keino eksyttää meidät, koska tulemme ulos eri ovesta ja paikasta kuin menemme sisään. Bussi noutaa meidät lounaalle ja lounaan jälkeen kävelemme saman kierroksen uudelleen ilman opasta. 

Bussi lähtee takaisin puoli kuusi ja palaamme laivalle Portugalin puolelle. Illallisen jälkeen on hieno flamencoesitys Salongissa. Vietämme yön Barca d'Albassa.

29.4.2022

Heti päivän valjettua laivamme lähtee Dourojokea takaisin kohti Portoa ja Atlanttia. Ajamme läpi samoista suluista kuin 27.4. Meillä on vapaa päivä ja lisäretkipakettilaiset lähtevät iltapäivän retkelleen.

Illalla on Galaillallinen. Keittiömestari esittelee illallisen, joka on espanjalaisvaikutteinen. Vietämme yön Pinhãossa.

30.4.2022

Heti päivän valjettua laivamme lähtee kohti Folgosaa. Syömme aamiaisen ja lähdemme Folgosasta bussiretkelle Lamegoon. Ajamme bussilla tutustumaan korkealla mäellä olevaan katedraaliin, joka on vuodelta 1129. Ylös olisi voinut kiivetä myös portaita, joita taitaa olla sadoittain. Kirkon edestä avautuu hieno näköala alas Lamegoon. 

Palaamme alas Lamegoon ja pysähdymme nauttimaan paikallista kuohuviiniä ja kinkkua.

Laiva on tänä aikana siirtynyt Reguaan, johon mekin ajamme retken jälkeen. Laivamme lähtee liikkeelle kohti Portoa.

Lounaan jälkeen tutustumme komentosiltaan. Laiva ajaa Dourojokea pitkin läpi iltavalaistun Porton. Näemme vilauksen Atlantista ennen kuin laiva palaa samaan laituriin, josta lähdimme liikkeelle. 

Illallisen jälkeen on hieno Fado ilta. Vietämme yön Portossa.

1.5.2022

Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla tutustumaan Portoon ja portviiniin. Ensin käymme sisällä pörssipalatsissa, joka oli aiemmin Bolsan palatsi, ja San Fransiscon kirkossa. Bussi vie meidät Vila Nova de Gaian puolelle, jossa ovat portviinitalot. Vierailemme niistä yhdessä (Real Compania Velha)  ja kuulemme esitelmän portiviinistä ja sen valmistuksesta. Saamme myös maistiaisia. Mukaan tarttuu kaupasta myös kotiinviemisiä. Palaamme laivalle.

Illallisen jälkeen meille esiintyy kansanmusiikkiryhmä tanssien ja soittaen. Pakkaamme laukut pääosin valmiiksi. Vietämme yön Portossa.

2.5.2022

Ennen aamiaista pakkaamme laukut valmiiksi, tamme käsimatkatavarat mukaan ja luovumme hyteistä. On aika jättää laiva. Meidät viedään bussilla Portoon, jossa meillä on hyvin aikaa. Ostamme liput sightseeing-bussiin ja luomme viimeiset silmäykset Portoon ja Vila Nova de Gaiaan. 

Kahvilassa syödyn lounaan jälkeen bussi vie meidät kentälle. Oppaamme tulee kanssamme Frankfurtiin ja jatkaa sieltä opastamaan seuraavaa ryhmää Ranskaan. Me matkalaiset lennämme Helsinkiin ja illaksi kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti