torstai 1. joulukuuta 2016

Luontomatkalla Madagaskarissa Alumnien kanssa

Marraskuussa 2016 lähdemme Alumniyhdistyksen järjestämälle matkalle Madagaskariin. Luvassa on uniikkeja kasvi- ja eläinlajeja, tutustustuminen ValBion tutkimusasemaan Ranomafanassa, monta luontokohdetta sekä uimista ja lekottelua rantakohteessa Intian valtameren rannalla. Ja kaiken kaikkiaan meille aivan uusi maa ja maailma.

Matkalle lähtijöitä on paljon ja siksi lähdemme kahdessa ryhmässä. Me valitsimme ryhmän 1, vaikka lentomatka onkin ajallisesti pidempi.

Maanantai 14.11.2016 

Lähdemme (ryhmä 1) illansuussa Istanbulin ja Mauritiuksen kautta Madagaskarin pääkaupunkiin Antananarivoon. 

Tiistai 15.11.2016

Pitkän lentomatkan jälkeen olemme iltapäivällä Antananarivossa ja ajamme bussilla lähes parin tunnin matkan hotelliimme Carltoniin. Majoittumisen jälkeen lepäämme hetken ja syömme illallisen hotellissa. Syömme mm. paikallista lihaa eli zebua ja maistelemme paikallista viiniä. 

Ensimmäisiä kuvia on linkin takana.

Toinen ryhmä eli ryhmä 2 lähtee tiistaiaamulla aikaisin Pariisin kautta Antananrivoon. He saapuvat hotellille puolen yön jälkeen.

Keskiviikko 16.11.2016

Lähdemme heti aamiaisen jälkeen kohti Antsirabea maaseudun, riisipeltojen ja kylien ohi. Meillä on käytössä kaksi pikkubussia, joiden katolle matkalaukkumme nostetaan.

Maisema muuttuu kaiken aikaa. Mitä kauemmaksi pääkaupungista etenemme, sitä alkeellisemmaksi ja köyhemmäksi maa muuttuu. Näemme riisinviljelyä, kyliä toisensa vieressä, pyykinpesua- ja kuivausta, karjanajoa, pengerretyjä peltoja ja ihmisiä erilaisissa puuhissa.

Pysähdymme katsomaan, miten zebun sarvesta tehdään lusikoita. Majoitumme Antsirabessa Royal Palace -hotelliin ja syömme yhteisen illallisen. 

Ajomatkaa on n. 170 km. Päivän kuvia on linkin takana.

Torstai 17.11.2016

Syömme aamiaisen Royal Palace hotellissa. Pakkaamme ja lähdemme matkaan. Pysähdymme Ambrositrassa, jossa tutustumme käsityöliikkeeseen ja ostamme puuveistoksia. 

Syömme lounaan, minkä aikana meille esiintyy tanssijoita. Alkaa sataa. Ja matka jatkuu sateessa. Kylät matkan varrella muuttuvat savisemmiksi ja savisemmiksi.

Saavumme ValBion tutkimuskeskukseen Ranomafanaan, majoitumme (ryhmä 1) ja syömme päivällisen (molemmat ryhmät). Ryhmä 2 majoittuu läheisen kylän hotelliin. Päivällisen alussa opiskeliryhmä saa aplodit ja t-paidat. Jonkilainen palkitseminen siis käynnissä.

Illalla kävelemme otsalamppujen kanssa ja etsimme eläimiä. Näemme kahdet silmat. Suihkun jälkeen käymme nukkumaan. Nukumme tutkimuskeskuksen huoneissa ja tutkimuskeskuksen väki majoittuu teltoissa. Yöllä tutkijat jatkavat hommiaan. Pari heistä nukkuu sohvalla. 

Ajomatka tuli noin 240 km. Kuvia matkasta on linkin takana.

Perjantai 18.11.2016

On aikainen herätys, aamiaisella syömme pullan ja kananmunan sekä kahvia kahvilan terassilla. Maisemat ovat hienoja. 

Lähdemme bussilla kohti sademetsää. Kävelemme siellä polkuja pitkin ja näemme sademetsän kasveja, liskoja, sammakoita ja korkealla puussa ensimmäiset lemurit eli makit. 

Palaamme tutkimuskeskukseen ja syömme lounaan. Tutkimuskeskuksen johtaja Patricia esittelee meille keskusta ja sen toimintaa. 

Lähdemme kylävierailulle, jossa tutustumme läheisen kylän elämään. Ohjelmassa on keskusteluja kylän naisten kanssa pienessä saviseinäisessä majassa, riisitutkimusta sekä lepankkotutkimusta. Kylässä on paljon lapsia ja ainakin yksi kauppa. Keskusteluissa naisten kanssa selviää, että suurin osa naisista ei ole koskaan käynyt oman kylänsä ulkopuolella. Kerromme, minkälaisissa ammateissa me toimimme, ja he kertovat omasta elämästään ja työstään. Kylässä ollessamme alkaa ukkostaa ja sataa. 

Palaamme tutkimuskeskukseen ja pienen lepohetken jälkeen syömme päivällisen ja lähdemme iltaretkelle. Tosin ajamme bussilla pienen matkan päähän, jossa jalkaudumme. Näemme hiirimakin, kameleontteja sekä sammakoita, joita paikallinen mies esittelee meille nurin- ja oikeinpäin. 

Retken jälkeen uni maittaa, vaikka yöllä sataakin rankasti.

Lauantai 19.11.2016

Aamulla on aikainen herätys. Aamiaisella on tarjolla patonki ja munakasta sekä kahvia. Upea aurinkoinen aamu, ravintolan terassilla näkyy puista putoavia vesipisaroita nousevan auringon valossa.

Aamiaisen jälkeen ajamme busseilla viereisen luonnonpuiston portille. Oppaanamme on myös tutkimuskeskuksen johtaja Patricia. Kävelemme puistossa, ylämäkiä, alamäkiä ja tasaistakin on. Ohitamme alkuperäisen keskuksen rakennuksen, joka on pieni mökki metsässä. Teemme pienen poikkeaman katsomaan makeja, jotka ovat korkealla puussa. Näemme ne huonosti, mutta liikkeet näkee hyvin. Palaamme polulle ja kiipeämme näköalapaikalle tauolla. 

Tauon jälkeen jakaudumme kahteen porukkaan, joista toinen palaa takaisin bussille ja toinen jatkaa matkaa putouksille. Minä jatkan matkaa putouksille. Polku on haastava, ylämäkiä, alamäkiä ja portaita, mutta pääsen perille. Loppumatka onkin helpompaa. Eläimet ovat piiilossa eli päivän saalis jää heikoksi. 

Opastuskeskuksessa juomme oluet (iso 5000 ariaria) ja palaamme tutkimuskeskukseen, jossa otamme suihkun ja pakkaamme tavarat. On muuttopäivä ja siirrymme hotelliin. Ennen muuttoa syömme lounaan tutkimuskeskuksessa.

Hotellilla joudumme vaihtamaan huonetta, sillä ensimmäisessä huonessa ei toimi ilmastointi. On kuitenkin niin kuumaa, että ilmastointi on kiva juttu. Huoneenvaihdon jälkeen kävelemme läheiselle urheilukentälle, jossa on luonnonpuiston 25 -vuotisjuhla. 

Katselemme menoa hetken ja palaamme hotellille, suihkuun ja illalliselle. Illallisen jälkeen lepakkotutkija tuo lepakot näytille ja kertoo niistä. Nukkumaan menemme kymmenen jälkeen.

Sunnuntai 20.11.2016

Lähdemme aamiaisen jälkeen kävelylle läheiseen kaupunkiin. Teemme kiertokävelyn, käymme kirkossa, jossa on alkamassa jumalanpalvelus, nautimme paikallisessa baarissa virvokkeita, tutustumme sunnuntaimarkkinoihin, joissa on myytävä kaikkea mahdollista tarvekalua, vaatteita ja ruokaa.

Palaamme hotellille ja siirrymme busseilla tutkimusasemalla yhteiselle lounaalle. Lounaan jälkeen käymme kasvimaalla kitkemässä rikkaruohoja. Teemme retken kaupungin toisella puolella olevaan kasvipuutarhaan, josta löytyy luonnonlääkettä moneen vaivaan.

Palaamme tutkimusasemalle, jossa on juhlat. Musiikkia, tanssiesityksiä, luento ja läksiäisillallinen.

Yöksi palaamme hotellille. Kuvia päivistämme tutkimuskeskuksessa on linkin takana.

Maanantai 21.11.2016

Aamulla syömme aamiaisen ja pakkaamme. Lähdemme busseilla kohti seuraavaa yöpymispaikkaa. 

Matkaa on noin 380 kilometriä ja matka-ajaksi on arviotu 6,5 tuntia. Lähdemme siis ValBiosta hiukan yli kahdeksan aamulla. Ensimmäinen pysähdys on markkinoilla, joissa on myynnissä mm. eläviä porsaita. Ohitamme useita kyliä ja kaupunkeja. Pysähdymme Finarantsoan kaupungissa automaatille, josta osa nostaa lisää rahaa. Automaatti tyhjenee eivätkä kaikki saa rahaa. Joku meistä käy pankissa ja saa paikallisia kolikoitakin tasasumman edestä. Me vaihdoimme kaukaa viisaasti rahaa jo lentokentällä. Sillä pitäisi pärjätä koko reissu.

Matkan jatkuessa maisema muuttuu mäkiseksi ja tiet mutkaisiksi. Kohta ohitamme laaksoja ja kallioisia kukkuloita. Tiet ovat kapeita ja vastaantulijoita riittää. Lähestymme Ambalavaon kaupunkia, jossa tututumme villisilkin valmistukseen. Ostan neljä silkkihiuvia, 20000 ariaria kappale. Takapihalla on riisiä kuivumassa sekä special wc. Ohitamme kivisiä kukkuloita ja yksinäisiä taloja.

Pysähdymme Anjan luonnonpuistossa, jossa syömme matkaan ostetut eväät, kanaa ja riisiä. Teemme  puistossa lyhyen kävelyn, jonka keskeyttää raju ukkoskuuro. Ehdimme kuitenkin nähdä paikallisen kameleontin ja makiperheen. 

Jatkamme matkaa kohti seuraavaa yöpymispaikkaa. Matkalla on muutama kuvaustauko ja kuvauksellisia maisemia, kyliä ja kaupunkeja. 

Ajomatka kestää paljon arvioitua kauemmin. Matkan aikana pysähdymme tankkaamassa ja käymme vessassa huoltoasemalla pariinkin kertaan. Loppumatkalla ylätasangolla ukkostaa ja sataa. 

Perillä Isalo Rock Lodgessa olemme puoli kahdeksan jälkeen illalla. Matkan kokonaisaika oli siis reilusti yli 11 tuntia. Majoitumme ja syömme päivällisen ja menemme nukkumaan. Lodgessa ei toimi yöllä kuin valot, muuten sähköt on katkaistu. Meillä ei ensimmäisenä yönä toimineet edes valot.

Kuvia pitkästä matkastamme on linkin takana.

Tiistai 22.11.2016

Herätys on 5.45, aamiainen 6.15 ja retkelle lähtö seitsemältä busseilla. Mukana on eväspakkaus, sekä uimapuku niillä, jotka halusivat uida poolissa eli putouksen alle muodostuneessa luonnonaltaassa. Teemme matkaa Isalon kansallispuistossa patikoiden useamman tunnin vesiputoksille. Sää on aurinkoinen ja kuuma. Vettä kuluu paljon. 

Syömme lounaseväät putouksella ja kävelemme takaisin busseille. Kävelymatkaa on suuntaansa 2,6 kilometriä. Palaamme viimeisessä bussissa olutkaupan kautta hotellille ja vietämme hetken hotellin altaalla. 

Auringonlaskua nousemme ihailemaan läheisellä mäelle. Päivällisen jälkeen istumme hetken baarissa matkaseuralaistemme kanssa. Vatsatauti jyllää edelleen porukassa, onneksi olemme säästyneet siltä. Nukkumaan menemme yhdentoista aikaan.  

Keskiviikko 23.11.2016

Tänään on lepopäivä osalla porukasta. Osa lähtee tavoittelemaan uusia pooleja ja syömään barbecuelounaan luonnossa. Me lodgeen jääneet syömme myöhäisen aamiaisen ja lojumme uima-altaalla, kunnes sade yllättää. 

Siirrymme terassille ja kuuntelemme kaukaista ukkosta. Sade ei tällä kertaa ole rankkaa. Syömme lounaan ja lepäämme huoneessa hetken. Iltapäivällä käyn hieronnassa ja palaamme uima-altaalle. 

Synkät pilvet kerääntyvät taivaalle. Jotkut lähtevät kuitenkin alas luonnonpoolille. Alkaa sataa tosi rankasti ja tulee isoja rakeita. Poolille lähteneet kastuvat. 

Päivälliseen mennessä sade on lakannut. Illan viimeinen tehtävä on pakata valmiiksi, sillä aamulla on aikainen lähtö. 

Kuvia retkestä ja lepopäivästä on linkin takana.

Torstai 24.11.2016

Nousemme 5.45 ja lähdemme aamiaiselle. Kylän miehet ovat tulleet tienaamaan ja vievät laukkumme bussien viereen. Aamiaisen aikana laukut on pakattu bussien katolle ja lähdemme matkaan. 

Neljän ja puolen tunnin ajon jälkeen poikkeamme arborentumissa, jossa nautimme oluet ja kävelemme pienen lenkin puita katsellen. Ajamme Tulearin kaupunkiin lounaalle italialaiseen paikkaan, jossa syömme pizzoja, pastoja ja muita italialaisia ruokia. 

Loppumatka Le Paradisier -hotellille kestää noin puoli tuntia ja perillä olemme neljän aikoihin. Hotelli on Ifantyn kalastajakylässä Mosambikin kanaalin rannalla. Hotellin omistaa saksalainen mies. Hotellissa on huomoitu ympäristö, mm. huoneiden likavesi puhdistetaan ja sillä kastellaan kasveja.

Majoittaudumme kuumiin taloihin, käymme uimassa uima-altaassa (minä) ja meressä (mies). Syömme päivällisen ja menemme nukkumaan. Miehellä on edelleen vatsatauti samoin kuin muutamalla muullakin.  

Kuvia matkalta on linkin takana.

Perjantai 25.11.2016

Nousen puoli kuusi, kerään retkikamppeet ja menen aamiaiselle. Lähdemme luonnonpuistoon heti seitsemän jälkeen. Mies jää nukkumaan. Näemme puistossa kameleontteja, liskoja, skorpionin, baobabpuita ja muitakin puita sekä kolmea laatua lemureja. 

Takaisin hotellilla olemme ennen puolta kymmentä.  Haen miehen teelle ja paahtoleivälle. Aamupäivällä lojumme rantatuoleissa. Käyn lounaalla ja mies jää lepämään. Lounaan jälkeen menen aurinkotuoliin lukemaan. Päivä kuluu lepäillessä. Päivällisen jälkeen menemme nukkumaan.

Lauantai 26.11.2016

Aamiaisen jälkeen pakkaamme uintikamat ja menemme odottamaan, että vene tulee ja pääsemme riutalle katsomaan koralleja. Ennen lähtöä tilaamme lounaan, jotta saamme varmasti sen. 

Lähdemme venellä yhden kaverin kanssa ja ajamme ensin suoraan ulos ja sitten suunnistamme rosegardeniin, jossa ryhdymme snorklamaan. Mies jää veneeseen, enkä minäkään snorklaa pitkään. Veneen kuljettaja lähtee kaverimme kanssa snorklaamaan ja näyttää hänelle erilaisia juttuja. Korallit lienevät huonossa hapessa, koska ne ovat ruskeita. Näemme kuitenkin langustin, kun veneen kuljettaja sukeltaa ja näyttää sen meille lasipohjan läpi. Palaamme hotellille, syömme lounaan ja käymme uimassa sekä uima-altaalla että meressä.  

Loppupäivän istumme omalla terassilla lukien. Illan pimettyä syömme päivällisen. Mies ottaa vain Fantan ja pari banaania, vatsatauti näet vaiva edelleen. Mies nukkuu tämän yön alakerrassa ja minä yläkerrassa. Yksinäinen hyttynen inisee korvani vieressä. Saan kuitenkin nukuttua.

Sunnuntai 27.11.2016

Heräämme melko myöhään ja lähdemme aamiaiselle. Matkalla aamiaiselle näemme käärmeen syömässä gekkoa. Onnistun sen myös kuvaamaan. Aamiaisen jälkeen palaamme talolle, mies aloittaa antibiootin ja menee lepäämään. Matkalla mukana olevilla vatsatautisilla antibiootti on auttanut. Minä luen ensin ja pakkaan sitten laukkumme uudellen etsien sieltä torakoita ja gekkoja, joita ei kyllä ole yhtään. 

Mennessämme lounalle näemme laihan käärmeen. Syön lounaaksi pastaa ja viiniä. Palaamme talolle, näen matkalla laihan käärmeen (liekö sama kuin aiemmin vai toinen) ja pakkaamme loput tavarat koepunnitusta varten. Päivällinen on jo kello kuusi ja aamiainen huomenna kello neljä kolmekymmentä. Lähtö lentokentälle on kello viisi ja koneen pitäisi lähteä 7.55 ja olla Tanassa 11.55. Mura mura.

Kuvia rantakohteesta on linkin takana.

Maanantai 28.11.2016

Herätys 3:30, pikainen pakkaus ja matkalaukkujen hakija onkin jo oven takana. Lähdemme aamiaiselle, joka yllättäen on jo valmiina, vaikka kello on vasta hiukan yli neljä. Kentälle pääsemme lähtemään heti viiden jälkeen ja kentällä olemme kuuden aikoihin. 

Saamme liput ja pääsemme odotustilaan. Kone lähtee aikataulussa, tekee välilaskun ja saapuu Antananarivoon. Ajamme Maki-kaupan kautta, syömme lounaan ja teemme pikaisen ostoskierroksen rihkamamarketissa. Hotellilla saamme huoneet nopeasti. 

Onpa ihana olla hyvin ilmastoidussa hotellissa vaihteeksi. Iltakuudelta hotellille tulee vanilja- ja maustekauppias. Syömme yhteisen päivällisen ja nautimme myös viiniä, jotta saamme ariarit käytettyä vähemmäksi. Päivällisen jälkeen uni maittaa.

Tiistai 29.11.2016

Nukumme hiukan normaalia pidempään, syömme aamiaisen ja ostamme rommipullot hotellin kaupasta sekä maksamme laskun. Teemme pienen kiertoajelun Antananarivossa. Käymme katedraalissa ja ajamme kapeita katuja pitkin näköalapaikalle. Palaamme hotellille, vaihdamme vaatteet ja pakkaamme laukut valmiiksi. Luovutamme huoneen ja laukkujen pakkaus bussin katolle alkaa. Pakkauksen aikana ostan vielä lautasliinoja hotellin kaupasta. 

Ajamme suoraan lentokentälle, tsekkaamme laukut sisään ja menemme lounaalle lentokentälle ravintolaan, jossa voi käyttää ariareja maksuvälineinä. Lounaan jälkeen siirrymme kansainväliselle puolelle ja hetken päästä koneeseen. Kone lähtee tunnin ja kaksikymmentä minuuttia myöhässä. 

Istumme koko ajan koneessa emmekä saa edes vettä. Mauritiukselle laskeudumme 20.45 ja otamme koneen täyteen matkustajia. Noin tunnin päästä lähdemme jatkamaan matkaa kohti Istanbulia. Kone on melkein täynnä. Ensin meille tarjotaan juotavaa ja sitten ruokaa ja juomaa. Nukkumaan pääsemme, kun lentoaikaa on jäljellä reilut kuusi tuntia. Kolmen tunnin jälkeen on aamupalan vuoro. 

Viimeiset kuvat Madagaskarista ovat linkin takana.

Maanantai 30.11.2016

Olemme perillä Istanbulissa paikallista aikaa puoli kahdeksan jälkeen aamulla. Poistumme koneesta, läpäisemme turvatarkastuksen ja siirrymme pikaisten ostosten jälkeen portille. 

Meidät viedään busseilla koneeseen. Kone tulee täyteen ja lähdemme liikeelle 25 minuuttia myöhässä. Pakollinen safety demonstratio jää esittämättä. Outoa tai sitten en huomaa sitä ollenkaan. Perillä Helsingissä olemme puolen päivän jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti