sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Lounaita ja päivällisiä

Seuraavaksi hiukan ruokablogia.

Tansaniassa on hyvin tarjolla ruokatarvikkeita, mm. vihanneksia, hedelmiä, juureksiä, säilykkeitä, jauhoja, riisiä, makaronia, paljon mausteita ja maustekastikkeita.

Ruoanlaitossa haasteelliseksi muodostuu se, että kotoisat reseptit eivät välttämättä onnistu, sillä ihan kaikkea ei ole tarjolla. Kerma näyttää olevan säilykepurkissa ja maito on jauheena.

Onneksi olen kehitellyt mökillä erilaisia ruokia kaapissa olevista tarpeista. Samalla tavalla homma toimii myös muualla, missä kauppaan on pitkä tai hankala matka. Tansanissa talolta kauppaan pitää tilata taksi tai kävellä pölyisellä tiellä parisen kilometriä suuntaansa tai kävellä lentokentän poikki tielle ja hypätä ohiajavan tuktukin tai taksin kyytiin. Ne molemmat toimittavat julkisen liikenteen virkaa. Matka maksaa 500 shillinkiä henkeä kohti.

Maanantai-iltana valmistimme tomaatti-tonnikalakastiketta ja pastaa. Kastike tehtiin tuoreista tomaateista ja sipulista, lisämausteeksi laitoimme pienen purkin säilyketonnikalaa.

Tiistaina söimme lounaaksi sipulikeittoa ja päivälliseksi kanaa. Keskiviikkona laitoimme lounaaksi nakkikastiketta, oreganoporkkanoita ja keitettyjä perunoita. Keskiviikkona illalla kävimme paikallisella klubilla, jossa poika pelasi kössiä ja jossa söimme kanaa ja ranskalaisia.

Torstaina leivoin mutakakun ja teimme miehen kanssa yhdessä täytettyjä paprikoita. Illalliseksi laitoimme perinteistä papupataa (tomaattia, papuja, jauhelihaa).

Perjantaina laitoimme lounaaksi munakasta ja illalla kävimme pojan ystävien luona illallisella. Tarjolla oli taivaallisen ihanaa intialaista kanaa riisin ja jugurttikastikkeen kanssa.

Lauantaina testasimme grillin makkaroilla ja maisseilla ja illalla tulivat pojan työkaverit illalliselle. Tarjolla oli grillattua kanaa, riisiä ja mangokastiketta sekä sitruunakakkua.

Sunnuntaina poika teki paikallista munakasta, johon tuli öljyssä keitettyjä perunoita ja kananmunia. Oli todella hyvää. Sunnuntai-illaksi poika grillasi pihvit, joiden kanssa söimme paistinpannussa laitettuja porkkanasuikaleita ja joimme punaviiniä.

Viini oli eteläafrikkalaista ja ihan hyvää. Sitä sai paikallisesta viinikaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti