perjantai 25. marraskuuta 2022

Eteläisen Keski-Amerikan kiertomatkalla, Panama, Costa-Rica ja Nicaragua

10.11.2022 matkaan

Aloitamme eteläisen Keski-Amerikan kiertomatkamme lentämällä Panamaan. 

Kotoa lähdemme aamuneljältä. Ehdimme syödä aamupalan lentokenttäloungessa ennen kuin kone Pariisiin lähtee. Air France tarjoaa pientä purtavaa ja kahvit ilmaiseksi. Lento laskeutuu etuajassa CDG:lle.

Pariisissa kävelemme lähelle porttia L53 syömään pasta-annokset. Portti oli vaihtunut, joten jouduimme kävelemään melko pitkän matkan L-terminaalin toiseen päähän eli portille L33. Onneksi meillä on hyvin aikaa.

Nousemme koneeseen, joka lähtee kohti Panama Cityä. Lento on puuduttava, vaikka otimme lisämaksulliset paikat koneen takaosasta, kaksi vierekkäin. Katsomme elokuvia, mm. Elvis-elokuvan ja syömme tarjotun ruuan ja iltapalan. Juomme myös hiukan viiniä. Torkumme välillä, mutta kunnon uni jää tällä kertaa saamatta.

Saavumme Panama Cityyn aikataulussa illan jo pimennyttyä, selvitämme maahantulotarkastukset, vaikka kenttä on harvinaisen sekava, ja saamme matkalaukut.

Kentällä meitä odottaa oppaamme Petri ja paikallisopas. Ajamme Best Western hotelliin ja majoitumme. Ehdimme nauttia sky baarissa oluet ennen sen sulkeutumista. Olut maksaa 7 Amerikan dollaria, joka onkin käypää valuuttaa koko Panamassa. Sky Baarista on hieno näköalan valaistuun kaupunkiin. Valoja on paljon enemmän kuin olemme kuvitelleet.

Päivälle tuli pituutta yli 24 tuntia. Nukkumaan pääsimme Suomen aikaa viideltä. Päivälle tuli pituutta 25 ½ tuntia.

11.11.2022 Panamassa

Heräämme kuudelta ja lähdemme aamiaiselle. Sen jälkeen keräämme kamppeet ja lähdemme liikkeelle. Ajamme ensin Panaman kaupungin läpi Panaman kanavalle ja kiipeämme Miraflores vierailukeskuksen näköalatasanteelle seuraamaan Tyyneltä Valtamereltä saapuvan laivan kulkua kanavassa. Sen jälkeen ajamme bussilla Kanavamuseoon, jossa tutustumme kanava-alueen mielenkiintoiseen historiaan. Kullankaivajat Itä-Amerikasta siirtyivät junalla Panaman kanavan kohdalla kulkeneen junan kyydissä Tyynen valtameren puolelle. Ja sitten tulivat ranskalaiset, jotka eivät onnistuneet kanavan rakentamisessa. Jenkit sitten onnistuivat myöhemmin.

Museon jälkeen kävelemme lämpimässä Casco Viejossa eli vanhassa kaupungissa, pysähdymme pienelle lounaalle kahvilaan ja nousemme bussiin ajaaksemme kiinalaisen kaupan kautta Gamboaan. 

Majoitumme hotelliimme Rainforest Reserve, uimme ja lepäämme. Illallisen syömme hotellin ravintolan buffetpöydästä. Iltadrinkki on Rainforest Temptation. Makeaa. Nukkumaan menemme ennen yhtätoista luettuamme seuraavan päivän lehden.

12.11.2022 sademetsähotellissa

Aamulla kello 8 lähdemme päivän ensimmäiselle retkelle. Ensin bussilla ja sitten veneellä alkuperäiskansan eli Emberaheimon asuinalueelle. Perillä meidät otetaan vastaan laulaen, rummutaen ja tanssien. Meille kerrotaan alkuperäiskansan elämästä, syömme lounaan ja tutustumme alueeseen. 

Palaamme hotellille ja lähdemme heti uudelle retkelle katsomaan rahtilaivoja ja apinoita. Näemme kaikki kolme apinalajia: titiapinoita (Geoffroy’s tamarin), valkonaama-apinoita (Capuchin monkey) ja mölyapinoita (hämähäkkiapinalaji Alouatta).

Lisäksi näemme iguaanin ja laiskiaisen puussa. Palaamme hotelllille. Illallisen syömme hotellin Monkey baarissa.

13.11.2022 kohti Karibianmerta

Aamulla on hyvin aikaa kävellä hotellin ympäristössä, syödä aamiaista ja pakata tavarat. Kello 11 lähdemme lentokentälle, josta lennämme Bogas del Toroon. Käymme kaupassa ostamassa eväitä ja juomia. Ajamme Playa Tortuga -nimiselle hotellille ja majoitumme. Safety box toimi  avaimella, mutta toimii kuitenkin. On sateinen päivä. Hotellissa rajoitetaan vettä, mutta onnistumme saamaan lämipmän suihkun.

Illalla ajamme taksilla Buena Vista -ravintolaan illalliselle koko joukko. Rommikola maksaa 4 taalaa. Paikallinen rommi on nimeltään Abuelo ja se on ihan hyvää. Palaamme hotelille ja istumme hetken hotellin baarissa.

14.11.2022 retkipäivä

Heräämme heti kuuden jälkeen. Aikaa on hyvin ennen retkelle lähtöä.

Aamulla 9:30 ajamme bussilla Buena Vista -ravintolaan, josta lähdemme veneellä retkelle. Ensimmäinen kohde on delfiinilahti (delfin bay), jossa näemme useita delfiinejä. Seuraavaksi ajamme katsomaan laiskiaisia, joita näemme useita. Niitä on vaikea nähdä, sillä ne eivät liiku juurikaan. Kerran viikossa ne laskeutuvat puusta isolle hädälle.

Sitten ajamme ravintolalle. Osa meistä lähtee snorklaamaan lähelle ja loput jäävät ravintolaan odottamaan. Ruokatilaus tehdään ennen snorklausta. Snorklaaminen sujuu hyvin jopa minulta. Veneessä on kunnon portaat ja Petri ojentaa auttavan käden, kun tulen ylös vedestä. Vedenalaiset maisemat ovat hienoja.

Lounas on maittava. Lähdemme kohti hiekkarantaa, joka on hienoheikkainen. Siinä on kiva lillua vedessä. Vietämme rannalla pari tuntia ja lähdemme sitten takaisin. Pysähdymme kurkkimaan pohjassa olevia meritähtiä, joita on keltaisia, oransseja ja punaisia. Näemme niitä monta. 

Vene palauttaa meidät suoraan hotellin laituriin. Aamulla alkanut sade lakkasi, kun menimme hiekkarannalle. Kuivapussit suojasivat puhelimen, kameran ja vaihtovaatteet, joita ei tarvittu. Hieno päivä.

Suihkuvesi ja muukin vesi toimii, kun tulemme hotellille neljältä. Illallisen syömme hotellin ravintolassa. Ruoka on hyvää ja lasku pitää maksaa respaan, jos maksaa kortilla. Korttikyllä toimi täälläkin. Sadekin alkaa juuri silloin.

Kuvia Panaman osuudesta linkin takana.

15.11.2022 Costa Ricaan

Aamulla pakkaamme ja syömme aamiaisen. Veneen piti tulla hakemaan meidät kymmeneltä, mutta lähdemme jo puoli kymmenen, koska tiellä Costa Ricaan on mielenosoittajia. 

Venematka mantereelle kestää noin puoli tuntia. olemme siis saaressa. Jatkamme bussilla rajalle, jossa käymme ensin hakemassa Panaman maastapoistumisleiman. Ylitämme sillan kävellen hyvässä helteessä. Haemme Costa Rican maahansaapumisleiman ja nousemme bussiin. Ajamme jonkin aikaa ennen kuin pysähdymme ravintolaan lounaalle. Lounas on maittava ja ruokajuomana on paikallinen olut, Imperial.

Jatkamme Almonds&Corals -hotellille, majoitumme ja lähdemme retkelle uimarannalle tarkoituksenamme uida ja kävellä luonnonpuistossa. Puisto on kuitenkin jo kiinni ja rannalla on liian kova aallokko. Bussi vie meidät toiselle rannalle, jossa on myös kova aallokko. Kävelemme käsi kädessä veteen ja aalto heittää meidät nurin. Tulipa kuitenkin kastuttua. Pääsemme hyvin pois ja juomme oluet huuhtoaksemme suolaveden pois. 

Palaamme hotellille suihkuun, joka toimii hyvin. Kuudesta seitsemään on hotellin ravintolassa happy hour, ehdimme saada ja juoda mojitot, 2 kpl 8$. Baarin seniorita on melko hidas.

Tämä hotelli on ihan keskellä sademetsää, ja majoitumme kohtuullisen kokoisiin peltikattoisiin ja hyttysverkoin varustettuihin majoihin. Illalliselle bussi vie meidät lähikylään ravintolaan. Ruoka on edelleen hyvää ja paikallinen artesaaniolut Beach Lager myös.

Palaamme hotellille, lataamaan lehdet. Wi-Fi toimii hyvin. Majoitusmökkimme on varustettu hyttysverkoilla ja tuulettimella, ikkunoita ei ole. On todella kosteaa. Lakanat sängyssä ovat valmiiksi kosteat. Uni tulee kuitenkin.

16.11.2022 kohti uusia seikkailuja

Nukumme kohtuullisesti. Sade alkaa aamuyöstä ja luonnon äänet kuuluvat hyvin. Mölyapinat herättävät auringonnousun aikoihin. Sade jatkuu aamuun. Heräämme, ihmettelemme kosteita vaatteita, puemme, pakkaamme ja lähdemme nauttimaan illalla tilaamiamme aamiaisia. Aamiaisen kuuluu mehu, kahvi ja hedelmiä sekä joko omeletti tai jokin paikallinen riisiruoka. Aamiaiselle mennessämme ei sade, sade kuitenkin alkaa ennen kuin lähdemme ravintolasta.

Matkalaukut on haettu ja laitettu valmiiksi bussiin. Lähdemme kahdeksalta matkaan. Ensimmäinen pysähdys on supermarketissa, josta ostamme juomia ja välipaloja sekä tuliaiskahvipaketit, costaricalaiset siis. Toinen pysähdys on hedelmäkaupassa, josta ostamme valmiiksi viipaloidun ananaksen. 

Seuraavaksi pysähdymme lounaalle. Me syömme empanadakset kanalla ja salaatilla ja juomme imperialit. Sitten pysähdymme kuvaamaan ananaspeltoa ja näemme samalla lehdenleikkaajamuurahaisia. Viimeinen pysähdys on sillan pielessä olevassa kahvilassa. Sillan luona näemme ison leguaanin puussa. Juomme espressot ja saamme paikallista rahaa takaisin.

Sade on lakannut, kun olemme siirtyneet sisämaahan.

Ajamme Los Lagos -hotellille. Majoitumme ja käymme altaissa lillumassa. Pimeys laskeutuu. Syömme illallisen ravintolassa. Viini on saman hintaista kuin Suomessa.

Huoneessamme ei Wi-Fi toimi. Lataamme lehden ravintolassa ja palaamme huoneeseemme lukemaan.

Kostuneet vaatteet kuivuvat hyvin ja likaantuneet veimme pesuun.

17.11.2022 Arenal vuoren juurella

Lähdemme aamulla retkelle Arenal tulivuoren luontokohteeseen. Ajamme bussilla alkumatkan. Lähdemme kävellen polkua pitkin. Isak opas esitteli meille kasveja ja eläimiä, joita ob melko vähän. Kävelemme näköalapaikalle, josta näkyy Arenalin huippu pilvien peitossa sekä Arenal järvi. Käveeimme pidempää reittiä takaisin bussille. Näemme mm. Nicaraguan kansallislinnun melko läheltä. 

Retken jälkeen ajamme Fortunan kylään. Pankkiin ei voinutkaan maksaa Nicaraguan maahantulomaksua, vaikka paikallisoppaamme niin arvelikin. Käymme artesaanikaupassa ja syömme lounaan. Kävelemme hetken puistossa ja ajamme takaisin hotellille. Haen pyykit. Wi-Fi ei vieläkään toimi huoneessamme.

Käymme uimassa ja aloitamme pakkaamisen. Käymme ravintolassa lataamassa lehdet. Nyt emme syö illallista ravintolassa, vaan iltapalaksi syömme pikakaurapuuroa, ananasta ja maissilastuja hotellihuonemme terassilla. Juomme oluet. Ennen nukkumaanmenoa luemme.

18.11.2022 riippusiltoja pitkin

Aikaisen herätyksen ja pikaisen aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla matkaan suuntana Monteverde. Tänäänkin matkalaukut on pakattu ja kulkevat bussissa kaiken päivää. Ajamme useita tunteja koko ajan huonommaksi käyviä teitä pitkin. Pääkohteemme on riippusiltakävely Selvaturan puistossa. Ensin syömme lounaan ja sitten teemme parin tunnin kävelyn riippusiltoja pitkin. Ne ovat puiden latvojen korkeudella ja paikoin ylikin, hieno retki. 

Sen jälkeen ajamme kaupalle ja Fonda Vela -hotelliin. Hotellihuoneet ovat isoja ja ne sijaitsevat eri puolilla hotellialuetta olevissa pienissä taloissa. Syömme illallisen hoteliissa, luemme lehden ja käymme nukkumaan. Suihku on erittäin hyvä. 

Kuvia Costa-Rican osuudesta on linkin takana.

19.11.2022 Nicaraguaan

Tänään on aika vaihtaa maata. Aamulla sataa ja matka jatkuu harmaissa tunnelmissa. Aamiainen on ok ja laukut saadaan bussiin. Hiukan pitää itse kävellä, mutta bussiin pääsemme.

Ajamme vaihtelevia teitä, kunnes pääsemme PanAmerican Highwaylle. Sitä pitkin ajamme Nicaraguan rajalle asti pysähtyen välillä kauppaan kahville ja välipalalle. Rajalle käymme ensin maksamassa Costa Ricasta maastapoistumismaksut (10$) ja sitten saamassa leimat passeihin. Koska kyse on valtatiestä ja toisesta Nicaraguan kahdesta raja-asemasta, rekkajono on tosella pitkä.

Nicaraguan rajalla saamme ensin pikkuruisen lapun, jossa on päivämäärä, näytettyämme keltakuumerokotustodistuksen. Sitten menemme sisään rakennukseen. Ovella maksamme dollarin ja saamme kuitin. Jonotamme ja sitten Petri pääsee tiskille. Hän kokoaa kaikkien passit ja maahantulodollarit (13$/pää). Kestää reilut 10 minuuttia ja sitten saamme passit ja pari lappua lisää. Laukkujen läpivalaisuun jälkeen kävelemme Nicaraguaan, jossa bussi odottaa. 

Ajamme San Juan del Suriin ja majoitumme Victoriano-hotelliin Tyynen valtameren rannalle. Ehdimme juoda oluet (vajaa 2 $ kpl) ja uida poolilla. Petri tarjoaa nicaragualaista rommia (Flor de Cana) maistiaisiksi. Lähdemme kävellen ravintolaan, syömme hummereita katsellen auringon laskua Tyyneen valtamereen. Palaamme kaupan ja baarin kautta hotellille lukemaan lehdet.

20.11.2022 vapaapäivä San Juan del Surissa

Päivän ohjelma on vapaa. Petri vie osan porukasta Christo-vuorelle. 

Me emme lähde mukaan, vaan kävelemme kaupungilla. Ostamme kaupasta jätskit ja syömme ne kaupan edessä. Käännymme kylän sisäosiin ja saavumme kirkolle, jossa on jokin uskonnollinen tapahtuma. Koulupukuihin pukeutuneita eri-ikäisiä lapsia tulee juuri ulos kirkosta, kun astumme puistoon. Palaamme hotellille ja käymme uimassa meressä. Suihkun jälkeen lähdemme lounaalle kaupungille. 

Palaamme hotellille huilimaan ja käymme uimassa altaassa. Illalla käymme syömässä läheisessä ravintolassa muutaman matkalaisen kanssa. Tällä kertaa hummeri on jopa parempaa kuin eilen ja tarjoilu erittäin hyvää. Happy hourkin jatkuu vielä, vaikka kello on jo yli puoli seitsemän. Illalla otamme tuplarommit (2,5 $/ kpl) hotellissa ja luemme huomisen lehden. 

21.11.2022 Ometepeen ja Granadaan

Aamulla alkaa matka tulivuorisaarelle. Ajamme bussilla, siirrymme laivaan, tunnin laivamatkan jälkeen ajamme bussilla rantahotellille, jossa uimme ja syömme. Nicaraguajärvellä tuulee ja aallot ovat korkeita. Uiminen on hiukan hankalaa, koska aallot ovat kovia, vesi on hyvin korkealla ja rannan portaat ovat liukkaat.

Lounaan jälkeen palaamme toiseen satamaan ja laivaan ja päädymme samaan satamaan, josta lähdimme. Ilta ehtii pimetä ennen kuin olemme Granadassa ja Colonial-hotellissa. Majoitumme ja syömme yhdessä illallisen El Zaguan -ravintolassa. Hotellissa toimii sekä safety box että Wi-Fi.
 

22.11.2022 vapaapäivä Granadassa

Laiskan aamun ja aamiaisen jälkeen Petri vie meidät kaupunkikävelylle. Kiipeämme Merced-kirkon torniin, kävelemme kaupungin puiston halki ja tutustumme Kolmen Maailman taloon, jossa nuoret pojat olivat taidekoulussa. Ostamme yhden maalauksen kotiin vietäväksi. Tutustumme paikalliseen radioasemaan. Kävelemme Guadalopen-kirkon ohi Nicaraguajärven rannalle, jonka kahvilassa nautimme olutta tai muita virvokkeita.

Palaamme rannalta ja syön quesilladas juuston kanssa. Mies oli jo syönyt ja juonutkin lounaansa. Palaamme hotellille, käymme uimassa ja kuivattelemme hetken altaalla. On iltapäivälevon aika.

Illalla lähdemme yhdessä syömään.

23.11.2022 Leoniin

Lähdemme aamulla kohti Managuaa, jossa käymme Flor de Cana -kaupassa (pari paitaa), jossa saamme rommimaistiaiset, ja Hard Rock Cafessa (pari paitaa) sekä ruokakaupassa. Pysähdymme vallankumousaukiolla kiertoajelullamme. Petri esittelee kaupunkia.

Ajamme Leoniin, jossa majoitumme Austria-hotelliin ja teemme lyhyen kävelykierroksen. Syömme myöhäisen lounaan ja palaamme hotellille.

Hotellin suihku toimii ja sampootakin on. Rikon matkaa jatkaville matkaseuralaisillemme pari 100 taalan seteliä pienemmiksi rahoiksi. Otimme mukaan runsaasti pieniä dollareita, jotka jäivät pääosin käyttämättä, sillä kortilla saattoi maksaa melkein joka paikassa.

Lepohetken jälkeen lähdemme kaupungille drinkeille. Löydämme baarin ja saamme drinkkimme. Drinkit näyttävät maksavan 8 taalaa /kpl. Palaamme hotellille. Ilta on mukavan lämmin. Paikalliset lähtevät liikkeelle vasta kahdeksan aikaan. Kadut ovat täynnä kuoppia. Luemme lehteä ja menemme nukkumaan. Aamulla eroamme matkaseurastamme ja palaamme kotiin. Kotiinlähtijöitä on tosin vain yhteensä neljä. Muut jatkavat Hondurasiin ja El Salvadoriin.

Nicaraguan kuvia linkin takana.

24.11.2022 kotiin

Aamiainen on kaikille puoli seitsemän. Retkeä jatkavat lähtevät seitsemältä kohti uusia seikkailuja, Hondurasin läpi El Salvadoriin. Me kotiinlähtevät lähdemme omalla bussilla takaisin Managuaan ja lentokentälle. Olemme Managuan kentällä puoli kymmenen eli aivan liian aikaisin. Lähtöselvitys aukeaa kymmenen jälkeen. Kentällä on ok ravintola, jossa syömme ennen lennon lähtöä.

Managua Panama lento (Copa air) kestää reilun tunnin. Panamassa meillä on aikaa tapettavana useita tunteja. Pariisin kone (Air France) lähtee 22 jälkeen. Istumme ravintolassa oluella ja syömme puoliksi kanaleivän eli kanaa sämpylän välissä.

Pariisin koneessa tarjotaan ruokana kanaa. Tarjolla on myös shamppanjaa ja muita juomia. Saamme lennon aikana nukutuksi kohtuullisesti. Lisämaksullisia paikkoja ei kannata ottaa ensimmäisestä rivistä, sillä edessä on kolme istuinta eivätkä ne ole ihan samassa linjassa takana olevan kahden kanssa. Pöytä on vinossa penkkiin nähden.

Pariisiin saavumme paikallista aikaa yhden jälkeen eli etuajassa. Pariisissa istumme jälleen ensin kahvilla ja sitten syömässä.

25.11.2022 kotona

Helsingin kone (Air France) on melkein tunnin myöhässä jonkinlaisen sähköhäirion vuoksi. Koneessa saamme pienen voileivän, keksin ja juomaa. Kotona olemme puolen yön aikoihin. Kaiken kaikkiaan kotimatka kestää 34 tuntia, josta suuri osaa kuluu odotteluun lentokentillä. Kaikilla kolmella kentällä meillä oli aivan liian paljon aikaa.

Matkaa jatkaneilla kavereillamme on ollut huonoa tuuria Hondurasissa. Lakkoilijat ovat sulkeneet Pan American highwayn. El Salvadorin hotellissa he ovat puolen yön jälkeen. Toivottavasti matka sujuu siitä eteenpäin suunnitellusti. Meillä on yhteinen Whatsapp ryhmä, jota kautta saamme heiltä matkakuulumisia.


4 kommenttia:

  1. Kiitos yksityiskohtaisista matkaamme koskevista kirjauksista. Kaikissa Väli-Amerikan maissa maahantulo ja maastalähtötarkastukset olivat perusteelliset. Tapahtui kuitenkin yksi kömmähdys. Nicaraguaan mennessämme. Matkanjohtajamme Petri käytti meidän kaikkien passit leimauksessa, mutta sen jälkeen sitten ei ainoakaan viranomainen enää tarkastanut, että nimenomaan passeihin kirjatut henkilöt lampsivat jonossa maahan. /Keijo

    VastaaPoista
  2. Niinhän se oli. Voi olla, että Petri on tuttu Nicaraguan rajoilla ja häneen matkatoimiston johtajana luotetaan. Meille on kyllä pari kertaa käynyt muualla maailmassa samoin. Eli ei ole tarvinnut näyttää naamaa passin kanssa.

    VastaaPoista
  3. Tätä oli kiinnostavaa lukea. Olen hieman miettinyt meille Väli-Amerikan matkaa, siellä on paljon kiinnosavia kohteita. Jotta koko Väli-Amerikkaan ehtisi kunnolla tutustumaan, vaatisi se useita viikkoja, mutta eihän sitä koko Väli-Amerikkaa tarvitse kerralla ottaa haltuun, vaan esimerkiksi näistä kolmesta on varmasti hyvä aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko kierros kesti 28 päivää. Me teimme siitä alkuosan, koska loppuosan maista osassa olimme käyneet aiemmin.

      Poista