perjantai 30. marraskuuta 2018

Matka Bluesin juurille Alumnien kanssa

Matkamme ulottuu New Orleansista rämeiden ja puuvillaplantaasien kautta Memphisiin - bluesin syntysijoille ja historiaan. Tämä on samalla tarina siitä, kuinka valtavan siirtolaisuuden sulatusuunista syntyi jotain uutta ja kiehtovaa. Tutustumme paikallisiin musiikkityyleihin, kuten zydecoon, bluesiin, gospeliin, jazziin ja rockin esimuotoihin, joiden katsotaan syntyneen täällä ja levinneen täältä aikoinaan ympäri maailmaa. Matkaan sisältyy luentoja laivalla musiikkinäyttein sekä vierailuja klubeille New Orleansisssa ja Memphisissa iltaisin.

17.11.2018 matka alkaa

Lennämme Tukholman ja Chicagon kautta New Orleansiin, jossa siirrymme Hilton New Orleans Riverside -hotelliin yöunille. 

18.11.2018 New Orleans

New Orleans on Yhdysvaltain Louisianan osavaltiossa Mississippi-joen alajuoksulla sijaitseva kaupunki, jossa asuu hurrikaani Katrinan tuhojen jälkeen noin 385 000 asukasta. Ranskalaiset perustivat kaupungin vuonna 1718. Tänä päivänä ”Big Easy” tarjoaa sykettä, energiaa ja viihdettä – erityisesti musiikkia. 

Aamulla heräämme junan ääniin. Junarata kulkee hotellin läpi, mikä on kyllä merkillistä. Aamupäivällä tutustumme hotellimme ympäristöön ja Missisippijokeen. 

Aamupäivällä kuulemme asiantuntijaoppaamme Heikin luennon. Hän luennoi otsikolla "Pohjois-Amerikka musiikin sulatusuunina". Luennossaan hän käy läpi, mitä keskeisiä musiikkilajeja ja -tyylejä kulkeutui mistäkin suunnasta ja mihin Pohjois-Amerikan osaan ja kuinka ne sekoittuivat toisiinsa. Toisin sanoen, mistä syntyivät country, hillbilly, blues, zydeco, texmex eli kaikki se, mitä nykyään mielellään kutsutaan roots-musiikiksi. Erityistarkastelun kohteena on Louisianan ja New Orleansin musiikki.

Iltapäivällä teemme Heikin johdolla kaupunkikävelyn. Lähdemme hänen opastuksellaan kävelylle ja suuntaamme kohti French Quarteria ja sen musiikkitarjontaa. Jatkamme woodoo-kaupan ohi Bourbon streetille. New Orleansin kaduilla on ranskankieliset nimet ja paljon erilaista nähtävää ja ihmeteltävää. Lounaan syömme kukin omalla tahollamme ja palaamme rantakatua pitkin hotellille. Matkalla ohitamme akvaarion ja ihastelemme laivaliikennettä Mississipillä.

Yhteisen illallisen jälkeen jatkamme Bamboulas-klubille ja sieltä takaisin hotellille.

19.11.2018 New Orleans ja laivaan nousu

Aamiaisen jälkeen pakkaamme laukut odottamaan. Lähdemme bussilla oppaan johdolla kiertoajelulle ja näemme kaupungin tunnetuimpia käyntikohteita, mm. French Quarterin ja Garden Districtin kreikkalaista ja italialaista sekä viktoriaanista Queen Anne -tyyliä edustavat ylväät isot talot. Ajamme pitkin St. Charles Avenueta, jonka varrella ovat mm. oppilaitokset Tulane University ja Loyola University.

Lounaan syömme omatoimisest kahviliassa, jossa saamme kuunnella elävää musiikkia.

Käymme St. Louis Cemetery #3 -hautausmaalla ja lopuksi pysähdymme City Park -puistossa, ja nautimme kahvilassa Morning Call -kahvit beignet-munkkien kera ja ihailemme patsaita lammen ympärillä. Retkemme päättyy hotelli Hiltonin luo ja American Queen laivalle, ja risteily alkaa.

Kuvia New Orleansista on linkin takana.

20.11.2018 Nottoway

Laivalla esitellään joka päivä päivän retkikohde joko edellisenä iltana tai aamulla ennen retkelle lähtöä.

Nottowayssa lähdemme bussilla tutustumaan Nottowayn kartanoon eli ”White Castle of Louisiana” -nimiseen kartanoon vuodelta 1859.

Sitten ajamme maaseudun halki kohteenamme Laura -plantaasi, jossa kreolit elivät yli 200 vuoden ajan erillään muista. Plantaasi sai nimensä Laura Lacoulin mukaan. Hän syntyi siellä 1861 ja oli sen neljäs omistaja. Palaamme laivalle ja laiva lähtee eteenpäin.

Kuvia Nottowaysta linkin takana.

21.11.2018 St. Francisville ja Angolan vankila

Lähdemme bussilla Angolan vankilaan, joka tunnetaan mallivankilana. Kierrämme bussilla alueella, pysähdymme moikkaamaan hevosta ja tutustumme vankien koirakoulutustoimintaan ja museoon. Palaamme laivalle, nautimme kauniista säästä, ihailemme maisemia ja käymme uimassa. 

Jokainen, joka osaa soittaa Calliopella eli höyryuruilla tunnistettavaa sävelmää vähintään 5 nuottia, saa sertifikaatin. Minä soitan Ukko Nooan ja sain sertifikaatin. Päivällisen syömme ruokasalissa.

Kuvia vankilareissultamme on linkin takana.

22.11.2018 Natchez ja joulutalo

1716 perustettu Natchez on vanhin Mississippin varren kaupungeista. 

Ajamme bussilla ennen sisällissotaa rakennettuun ”The Towers” -kartanoon , jonka omistajat ovat somistaneet jouluisin koristein. Joulutaloa pääsee katsomaan marraskuun loppupuolelta tammikuulle asti, toki pääsymaksua vastaan. Meillä se kuuluu laivan ohjelmaan.

Aurinkoinen, kuulas päivä motivoi meitä kävelemään takaisin laivalle. Meillä on aikaa ja maisemat ovat huikeita, Mississippi näkyy kävelytien varrelta. Kävelyn jälkeen tuleekin jano ja päädymme vanhaan kapakkaan, joka on aivan laivarannan tuntumassa.

Nautimme laivalla Kiitospäivän lounaan ja vietämme pyhäpäivää nautiskellen calliopen äänistä ;) samalla ihaillen auringonlaskua. Ennen Dixieland Jazz -konserttia tutustumme konehuoneeseen.

Kuvia on linkin takana.

23.11.2018 Vicksburg

Vicksburgissa teemme Hop-on-Hop-off kiertoajelun. Ajamme koko reitin syksyistä ruskaa ihastellen. Käymme paikallisessa kaupassa ja palaamme kävellen laivalle. Rannassa on merkkejä eri vuosien tulvista. 

Iltapäivän retki alkaa salongista ja jatkuu sisällissodan taistelupaikalle ja lopuksi katsomaan U.S.S Cairoa, joka upposi 1862 ja löydettiin 1964. Retken aluksi saamme jokainen ns. henkilökortin, jossa on kuvitteellinen nimi ja ammatti. Minä olen housekeeper. Retken jälkeen löydämme kuvitteelliset nimemme taistelussa selvinneiden listalta.

Retken jälkeen palaamme laivalle virvokkeille, syömään ja katselemaan laivan ohjelmaa, joka on kyllä enemmäkin suunnattu amerikkalaisille. Vähän on showmeinikiä jenkkityyliin.

Päivän kuvia on linkin takana.

24.11.2018 Greenville ja B.B. Kingin museo

Indianolassa on B.B. Kingin museo, jossa meitä odottaa musiikkiesitys ja sen jälkeen kierrämme hyvin valaisevassa museossa. Riley B. King syntyi 16.9.1925 ja kuoli 14.5.2015. 

Matkamme jatkuu Club Ebonylle, jossa on musiikkiesitys ja välipalaa. 

Kuvia retkestämme B.B. Kingin jäljille on linkin takana.

Palaamme laivalle, ja iltaohjelma on kuten aiemminpinakin iltoina.

25.11.2018 lepopäivä

Nyt on aikaa nauttia ja valmistautua kotimatkaan. Heikki pitää luennon, lounastamme, kuuntelemme yksityiskonsertin, näemme joulushown jenkkityyliin, uimme ja syömme.

Kuvia laivasta ja päivän ohjelmasta on linkin takana.

26.11.2018 Memphis yhdessä päivässä

Viimeinen aamu laivalla. Syömme aikaisen aamiaisen ja kokoonnumme suureen salonkiin odottelemaan lähtöä ja sanomme hyvästit laivalle. Laivamatkalla saimme lyhyen, mutta kattavan katsauksen etelävaltioihin.

Nyt meillä on kokonainen vuorokausi aika tutustua koko Memphisiin. Aloitamme käymällä Martin Luther Kingin ampumapaikalla ja jatkamme Beale Streetille, jossa kävelemme hetken ja aistimme tunnelmaa. Elviksen patsaan luona paikallinen musikantti tulee bussiin laulamaan.

Jatkamme Gracelandiin ja tutustumme Elviksen kotiin, josta on tehty museo. Jatkamme näyttelyyn, jossa on esillä Elviksen autoja, pukuja, armeija-aikaisia esineitä, levyjen kansia, mitaleja ja muita muistoja. 

Lounaan syömme Gracelandissa kahvilassa, Vernonin ravintola on kiinni.

Käymme pikaisesti hotellilla, majoitumme ja lähdemme Heikin kanssa Beale Streetille, jossa syömme päivällisen. Palaamme raitiovaunulla hotellille lähteäksemme melkein heti takaisin klubikierrokselle.

Kuvia päivästämme Memphisissa on linkin takana.

27.11.2018 kotimatka alkaa

Seuraavana aamuna on edessä enää matka lentokentälle ja pitkä lento kotiin Newarkin ja Tukholman kautta. 

28.11.2018 kotona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti